Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Oikea D-vitamiiniannos hidastaa vanhenemista


15.12.2009 13:03

Sekä D-vitamiinin yliaktiivisuus että sen vaikutuksen puutos nopeuttavat fysiologista vanhenemista, osoittaa tuore suomalaistutkimus.

Tutkimusryhmä on jo aikaisemmin raportoinut, että eturauhassyövän riski on pienimmillään, kun seerumin D-vitamiinipitoisuus on normaali, mutta riski lisääntyy sekä matalilla että korkeilla veripitoisuuksilla. Sairastumisriski noudattaa U-muotoista riippuvuutta D-vitamiinin veripitoisuudesta. Samanlainen U-muotoinen riippuvuus D-vitamiinista ilmenee myös kokonaiskuolleisuudessa, sydänkuolleisuudessa ja luuston haurastumisessa.

Tampereen yliopiston emeritusprofessori Pentti Tuohimaan vetämän tutkimusryhmän saamat tulokset on julkaistu juuri ilmestyneessä Psychoneuroendocrinology-lehdessä.

Tuohimaa arvelee, että erityisesti Suomessa, jossa D-vitamiinin vajaus talvella on yleistä, olisi syytä kokonaan uudelleen arvioida D-vitamiinin terveydelliset vaikutukset. Suurimmat kansainterveydelliset vaikutukset Tuohimaa arvelee saatavan kroonisten vanhuuteen liittyvien sairauksien ehkäisyssä. Eri arvioiden mukaan D-vitamiinin riittävällä annostelulla voitaisiin saada 2-5 tervettä elinvuotta lisää. (TK)

Takaisin