Nyt saa hymyillä – paluumuuttaja näkee apteekeissa valtavan muutoksen
24.11.2020 12:39
Pitkän uran lääketeollisuudessa tehnyt farmaseutti Tarja Lyyra yllättyi tehdessään paluun tiskin taakse: 25 vuodessa apteekin ilmapiiri on muuttunut avoimemmaksi ja rennommaksi. Enää ei tarvitse jarrutella.
Torin laidalla eläkeläispapat toivottavat hyvät huomenet Tarja Lyyralle. Vuoden Nilsiän Apteekissa työskennellyt farmaseutti tunnistetaan jo hyvin kylänraitilla. Harva kuitenkaan uskoisi, kuinka vähän apteekkivuosia virtuoosilla asiakaspalvelijalla, nilsiäläisten omalla ”farmasyötillä" on takana.
Kuopion yliopistosta farmaseutiksi vuonna 1982 valmistunut Lyyra on päätynyt Nilsiään monen mutkan kautta. Valtaosan työurastaan, 25 vuotta, hän on työskennellyt lääketeollisuudessa, lääke-edustajana ja tutkimuskoordinaattorina.
Reissutyöhön väsynyt Lyyra istuutui työterveyslääkärin pakeille vuonna 2017. Takana oli pitkä ura ja valtava elämänkokemus. Läpi oli käyty avioero, rintasyöpä ja omien vanhempien kuolema. Halu elämänmuutokselle ja uranvaihdokselle pyöri päässä.
– Hyvät edut saavat ihmiset pysymään raskaassakin työssä, mutta iän myötä arvot muuttuvat. Sitä alkaa pohtimaan onko vapaa-ajan myyminen niin kovalla hinnalla sen arvoista, Lyyra kuvailee.
Muutos vaatii aina sysäyksen.
– Työskentelin viimeiset vuodet tutkimuskoordinaattorina isossa lääkeyrityksessä. Paine yksikön henkilöstön siirtymiseen Helsinkiin oli kova ja viimeiset vuodet olin itseasiassa porukan ainoa etätyöläinen.
Muutto pääkaupunkiin ei houkutellut luontoa rakastavaa Lyyraa. Mielessä kävi monia vaihtoehtoja, jopa alan vaihtaminen ja eräoppaaksi opiskeleminen.
Työterveysyksikön kanssa asiaa pohdiskellessa esiin tuli vakuutusyhtiön tukema mahdollisuus uudelleen kouluttautua omalle alalle, farmaseutiksi apteekkiin.
– Pelkäsin aluksi, etten osaa enää mitään ja pohdin, kuka oikeasti ottaisi tällaisen tumpelon töihin, Lyyra nauraa muistellessaan uranvaihdoksensa alkumetrejä.
Opittavaa oli paljon, mutta oli motivaatio kunnossa. Jo ennen koulutusjaksoa alkua Lyyra kävi oma-kustanteisesti läpi verkkokoulutuksia.
Harjoittelupaikka löytyi lopulta entisen kurssikaverin Paula Saarisen apteekista Kuopiosta. Palaset elämänmuutokseen alkoivat loksahdella kohdilleen. Pienet asiat uudessa arjessa tuntuivat luksukselta.
– Muistan, kun kerran myhäilin itsekseni kuulana syysaamuna matkalla töihin. Olin niin onnellinen työpaikasta, johon voi mennä pyörällä tai kävellen.
Lyyran mukaan muutokset elämässä, kuten työpaikan vaihto, pitävät ihmisen aktiivisena ja mielen freesinä. – Uusien asioiden oppiminen antaa virtaa.
Persoonaa ei tarvitse enää piilotella
Opiskeluaikana farmasia tuntui Lyyrasta vahvasti omalta alalta, mutta apteekissa sosiaalinen ja avoin Lyyra alkoi kuitenkin pohtia, onko hän oikeassa paikassa.
– Ilmapiiri niihin aikoihin apteekissa oli sellainen, että ei saanut nauraa eikä hymyillä. Lääkeinformaatiota ei ollut lupa antaa ja vastata sai vain siihen mitä kysyttiin.
Ympäristön vaikutus oli suuri ja puristi nuoren farmaseutin sopeutumaan vallitsevaan kulttuuriin. Lyyra joutui piilottelemaan persoonaansa. Varmistin oli päällä koko ajan.
– Jouduin silloin vähän typistämään itseäni. Noottiakin tuli pari kertaa, kun olin ollut liian iloinen asiakkaiden kanssa, hän muistelee.
Lyyra aloitti apteekkityön ohella opiskelut Jyväskylän kauppaoppilaitoksen markkinointilinjalla ja valmistuttuaan pääsi saman tien lääke-edustajaksi. Ajatuksena oli työskennellä pari vuotta lääketeollisuudessa. Pari vuotta venähti pariksi vuosikymmeneksi.
Vuosien aikana tapahtunut muutos apteekin ilmapiirissä oli paluumuuttajan silmissä valtava. Apteekkimaailma oli avautunut, työ ei ollut enää jäyhää purkin pyörittämistä. Hymyilykin oli sallittua.
– Apteekissa on tapahtunut valtavan hienoja asioita. Vaikka farmaseutilla on työssään edelleen ammatillinen rooli, hän saa kohdata toisen ihmisen ihmisenä, oman persoonansa kautta. Se on valtavan palkitsevaa ja inspiroivaa, Lyyra kuvailee.
Työntekijöillä on nykyään myös mahdollisuus vaikuttaa omaan työnkuvaansa ja hyödyntää vahvuuksiaan. Kaikkia ei puristeta enää samaan muottiin.
Rankoista elämänkokemuksista on hyötyä ihmisten kohtaamisessa asiakaspalvelussa, niistä tulee syvyyttä asiakaspintaan, Tarja Lyyra sanoo.
Vahvuudet esiin
Kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen, Lyyra laittoi Apteekkariliiton sivuille avoimen työhakemuksen. Yllätys oli suuri, kun sähköpostiin alkoi tipahdella vastauksia yksi toisensa perään.
– Sain työtarjouksia ympäri Suomea. Oli ihana huomata, että apteekkarit arvostivat aiempaa työkokemustani ja halusivat minut töihin juuri taustani takia.
Lyyralle tarjottiin suoraan muun muassa apteekin markkinointivastaavan paikkaa sekä annettiin mahdollisuus määritellä työnkuvansa ja jopa työaikansa itse.
Pelko, että yli viisikymppiselle paluumuuttajalle ei löytyisi töitä, osoittautui turhaksi.
– Myyntiedustajan työ koulii ihmisestä vuorovaikutteisen ja helposti lähestyttävän, asiakaspinnassa olevan. Näitä ominaisuuksia arvostetaan myös apteekkityössä.
Lyyra kannustaakin kaikkia apteekkiin paluuta pohtivia ottamaan rohkeasti askeleen eteenpäin.
– Kannattaa muistaa, että kaikki elämänkokemus ja mikä tahansa työkokemus tukee ihan sataprosenttisesti myös tätä työtä.
Tämän päivän apteekissa on monenlaisia työtehtäviä. Lyyran mukaan jo töitä hakiessa kannattaa aktiivisesti tuoda esiin kiinnostuksen kohteita, jotta omat vahvuudet pääsevät esiin ja työnkuvasta muotoutuu mieleinen. Samalla hän heittää pallon myös apteekkareille.
– Työnantajan kannattaa herkällä korvalla kuunnella ja tukea työntekijää niissä osa-alueissa, joista hän on kiinnostunut. Lisäksi työntekijällä pitää olla mahdollisuus kouluttautua ja päivittää tietojaan.
Uudistuvan ja eteenpäin menevän ilmapiirin luominen on tärkeää. Koko työyhteisö on paljon vartijana millainen kuva apteekista oppilaalle tai uudelle työntekijälle muodostuu. Se miten uusiin ideoihin ja kehittämisehdotuksiin suhtaudutaan luo mielikuvan koko alasta.
– Jos vaan todetaan, että tämä kippo on ja pysyy tässä, koska näin on tehty 30 vuotta, ollaan kyllä pahasti jämähdetty paikalleen.
Takaisin