Apteekkari
perjantai 03.05.2024

Noin 30 miljoonaa rokotettu EU:ssa


07.01.2010 08:11

Euroopan lääkeviranomaisen mukaan sikainfluenssarokotteiden ja antiviraalilääkityksen hyödyt peittoavat niiden toistaiseksi vain odotetun kaltaiset haitat.

Ainakin 29,4 miljoonaa eurooppalaista on jo rokotettu influenssa A(H1N1)v –virusta vastaan joko Celvapanilla, Focetrialla tai Pandemrix-rokotteella, Euroopan unionin lääkeviranomainen tiedottaa. Kun mukaan lasketaan vielä kahdella kansallisen myyntiluvan saaneilla rokotteilla rokotetut eurooppalaiset, nousee rokotettujen määrä ainakin 32.7 miljoonaan.

Suurin osa eurooppalaisista – noin 21,6 miljoonaa ihmistä - on saanut Pandemrix-rokotetta, ja Focetrialla on rokotettu noin 7,5 miljoonaa eurooppalaista ja Celvapanilla noin 260 000.

EMEA:n mukaan rokotteiden mahdolliset haitta- ja sivuvaikutukset ovat olleet odotetun kaltaisia eivätkä vakavia.
EMEA:n mukaan epäilyille rokotteiden yhteydestä MS-tautiin tai Guillain-Barré-syndroomaan ei ole toistaiseksi löydetty mitään vahvistusta. EMEA:n mukaan esimerkiksi raportoituja tapauksia Guillain-Barré-syndroomasta on ollut rokotusten aikana jopa vähemmän kuin normaalisti.

Pandeemisesta influenssasta johtuvia kuolemia oli tammikuun 4. päivään mennessä raportoitu 1 934 huhtikuun alusta alkaen. Maailmanlaajuisesti kuolemantapauksia on raportoitu noin 10 000, mitä pidetään selvästi todellisuutta pienempänä lukuna.

Influenssan hoitoon käytettävää oseltamiviirilääke Tamifluta oli marraskuun loppuun mennessä  määrätty noin 16,4 miljoonalle potilaalle toukokuun alusta lähtien.

Rokotteita myyntiin

Muutamat Euroopan maat, kuten Ranska, Saksa ja Espanja, etsivät jo aktiivisesti keinoja päästä eroon liian suurista rokotemääristään. Ranska aikoo myydä ylimääräiset rokotteensa ja Espanja toivoo lääkeyhtiöiden lunastavan ylijäämävarastonsa. Saksa aikoo puolestaan pyytää alkuperäisen tilauksensa pienentämistä, EU-politiikkaa seuraava EurActive-uutispalvelu kertoo.

Ylijäämät johtuvat kansalaiset odotettua pienemmästä rokotushalukkuudesta, joka saattaa johtua odotettua lievempänä ilmenneestä pandemiasta. Toinen syy on se, että useat maat varautuivat rokottamaan kansalaiset kahdella rokotteella vaikka myöhemmin varmistuikin, että jo yksi rokoteannos antaa riittävän suojan. (IK)

Lue EurActiven uutinen >
 

Takaisin