Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Nikotiinikorvaustuotteet nuorille tuttuja


17.12.2009 09:01

16–18-vuotiaista pojista ja tytöistä noin joka kymmenes on kokeillut nikotiinikorvaustuotteita kerran tai pari, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Valtaosa eli 88 prosenttia suomalaisista 12–18-vuotiaista nuorista ei ole koskaan kokeillut tupakoinnin lopettamisen tueksi tarkoitettuja nikotiinikorvaustuotteita.

Nuoret kuitenkin tuntevat tuotteet hyvin; kaikista tutkimukseen vastanneista nuorista vain kolme prosenttia ei tiennyt, mitä tuotteet olivat.

Kokeilut keskittyivät selvästi 16–18-vuotiaisiin nuoriin, joista keskimäärin noin joka kymmenes nuori oli kokeillut nikotiinikorvaustuotteita kerran tai pari. 18-vuotiaat pojat olivat kokeilleet tuotteita hiukan tyttöjä enemmän.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkistamassa Nuorten terveystapatutkimuksessa 2009 todetaan kuitenkin, että tulevaisuudessa nuorten mahdollinen nikotiinivalmisteiden väärinkäyttö saattaa aiheuttaa haasteita, mikäli valmisteita ryhdytään käyttämään kokeilunhalusta tai esimerkiksi savukkeiden polttamisen rinnalla tilanteissa, jossa tupakointi on mahdotonta.

Tutkimuksen mukaan nuoria on ohjeistettava nikotiinikorvaustuotteiden käytössä – missä laajuudessa ja miten pitkään tuotteita tulee käyttää, jotta tupakoinnin lopettaminen mahdollistuu.

”Myös terveydenhuollon ammattilaisten rooli korostuu riippuvuuden voimakkuuden tunnistamisessa ja nuoren oman lopettamismotivaation ja halun selvittämisessä”, raportti toteaa. (IK)

Tutustu raporttiin >


 

Takaisin