Nielutulehdus paranee yleensä itsestään
21.02.2012 15:12
Akuutit nielutulehdukset paranevat usein itsestään vaatien korkeintaan kivun hoitoa, todetaan päivitetyssä nielutulehduksen Käypä hoito -suosituksessa.
Suurin osa nielutulehduksista on virusten aiheuttamia. Viruksen aiheuttamaan tulehdukseen viittaavat yskä, nuha, silmien sidekalvotulehdus, käheys, ripuli ja virustaudeille tyypilliset ihottumat.
Beetahemolyyttinen streptokokki A (Str A) eli angiinabakteeri on tavallisin ja tärkein mikrobilääkkein hoidettava nielutulehduksen aiheuttaja.
Angiina todetaan aina joko nieluviljelyllä tai pikatestillä. Vähintään 15-vuotiaalta nielunäyte otetaan, jos hänellä on kaksi seuraavista oireista: yli 38 astetta kuumetta, leuanalusimusolmukkeiden turvotusta tai nielurisojen peitteitä mutta ei yskää. Alle 15-vuotiaalta näyte otetaan yhden oireen perusteella.
Nielutulehduksen oireenmukainen kipulääkitys on tärkeää tulehduksen aiheuttajasta riippumatta, sillä se lievittää sekä nielemiskipua että muuta kipua.
Angiinaa hoidetaan ensisijaisesti penisilliinillä. Toissijaisesti käytetään ensimmäisen polven kefalosporiineja, prokaiinipenisilliiniä ja makrolideja. Toistuvissa tonsilliiteissa käytetään kefaleksiinia, kefadroksiilia tai klindamysiinia.
Jos penisilliini ei lievitä angiinan oireita muutamassa päivässä tai oireet pahenevat, on potilas syytä tutkia uudelleen. Oireet voi aiheuttaa samanaikainen virusinfektio, jolloin lääkkeen vaihdosta ei ole hyötyä.
Antibioottihoidosta riippumatta noin 90 prosenttia nielutulehduksista on oireettomia muutaman vuorokauden kuluttua oireiden alusta. Hoidolla tavoitellaankin oireiden lievittämisen lisäksi myös komplikaatioiden ja epidemioiden ehkäisyä. (MS)