Apteekkari
tiistai 26.11.2024

Murskaus loppui, vointi parani


ISTOCK 10.01.2019 15:30

Lääkehoidon arviointi tehtiin 83-vuotiaalle naiselle, joka oli sairastanut liki puolet elämästään määrittämätöntä skitsofreniaa. Hänellä on myös verenpainetauti, kihti ja laktoosintoleranssi sekä taipumusta matalaan natriumiin. 

Iäkkään rouvan paino oli laskenut jo pari vuotta eli koko sen ajan, jonka hän oli asunut hoitokodissa. Kädet olivat kipeät, eikä omatoiminen syöminen onnistunut.

Rouva oli aika väsynyt myös päiväaikaan. Hoitotoimissa hän oli pelokas ja saattoi huutaa.

Lääkitystä oli tarkistettu vähän aikaa sitten, ja rauhoittavan lääkityksen annosta oli laskettu. Vaikka lääkkeissä oli entero- ja depotvalmisteita, sairaanhoitaja murskasi lääkkeet annospussiin. Verenpainetta seurattiin puolivuosittain. Verenpaine oli viimeksi ollut 108/77 mmHg.

Ratkaisu

Rouvalla oli säännöllisessä käytössä kahdeksan tablettia ja lisäksi tarvittaessa särkylääke parasetamoli, jotka murskattiin ja sekoitettiin ruokaan. Hoitava lääkäri ei tiennyt lääkkeiden murskauksesta. Murskauksen vuoksi oli mahdotonta tietää, miten lääkkeet vaikuttivat.

Rouvan paino oli laskenut merkittävästi ja verenpaine oli matalalla, joten verenpainelääke enalapriili lopetettiin.

Rouvan hemoglobiini oli myös matalalla, joten ehdotin verenkiertolääke asetyylisalisyylihapon ja vatsaa suojaavan pantopratsolin käytön lopettamista. Asetyylisalisyylihappo lisää verenvuotoriskiä suolistossa, eikä vatsansuojalääkitys suojaa tehokkaasti alempaa maha suolikanavaa.

Verenvuoto suolistossa johtaa hemoglobiiniarvon laskuun. Pitkäaikainen vatsansuojalääkitys voi heikentää myös B12-vitamiinin imeytymistä, jota tarvitaan hemoglobiinin muodostumisessa.

Rouva pystyi nielemään lääkelistalle jääneet tabletit, joten lääkkeiden murskaamisesta voitiin luopua. Vatsan toimintaan käytössä oli bisakodyyli- peräruiske säännöllisesti kerran viikossa ja laktuloosiliuos tarvittaessa.

Ehdotin laktuloosivalmisteen käytön muuttamista säännölliseksi. Laboratorio- ja verenpaineseurantaa tehostettiin.

Seuranta

Kuukauden kuluttua rouvan vointi oli kohentunut merkittävästi, kun tablettien murskaaminen oli lopetettu. Rouva pystyi syömään osan päivän aterioista itsenäisesti. Hän pyysi päästä syömään muiden seuraan ja halusi myös ulkoilemaan. Rouva nukkui yöt hyvin, ja suihkupäivinä hän oli rauhallinen.

Verenpaine oli 125/73 eli lääkityksen kevennyttyä paine oli normalisoitunut. Natriumarvo oli noussut viitealueelle. Kihtiarvoa määrittävä arvo myös viitteissä. Munuaisten toimintaa mittavaa GFR oli laskenut (81 ml/ min), mutta hemoglobiini oli edelleen matala.

Sovimme, että lääkehoitoa seurataan edelleen. Jatkossa rauhoittavan lääkkeen alpratsolaamin annosta kevennetään ja arvioidaan kipulääkityksen tarvetta.

Suosittelin, että verenpainetta ja painoa seurattaisiin useammin kuin kerran tai kaksi vuodessa, ja että muutoksista raportoitaisiin lääkärille.

LÄÄKITYSTIEDOT

SÄÄNNÖLLISESTI ENNEN MUUTOS
Somac 40 mg, pantopratsoli 1 x 1 Lopetettiin
Primaspan 50 mg, asetyylisalisyylihappo 1 x 1 Lopetettiin
Linatil 5 mg, enalapriili 1 x 1 Lopetettiin
Toilax 2mg/ml, peräruiskesuspensio 1 x vk Tarvittaessa
Duphalac 667 mg/ml, laktuloosi 1 x 15 ml tarv Säännölliseksi
Furesis 40 mg, furosemidi 1 x 1 Ei muutosta
Seloken zoc 23,75 mg, metoprololi 1 x 1 "
Oxycontin 5 mg, oksikodoni 2 + 1 "
Olanzapine 2,5 mg 1 x 1 "
Alprox 0,5 mg, alpratsolaami 1/2 x 1 ja 1 x 1 ilta "
TARVITTAESSA
Para-tabs 1 g, parasetamoli 1 x 3 Ei muutosta
Dinit 1,25 mg/dos, isosorbididinitraatti tarv "

Arvion teki farmaseutti Nina Ranttila Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän lääkekeskuksesta.

Takaisin