Apteekkari
maanantai 25.11.2024

Muista ottaa lääkkeesi


MAURI RATILAINEN 30.01.2014 13:07

Apteekkien tarjoama muistutuspalvelu auttaa ikäihmisiä, muistisairaita ja monilääkittyjä potilaita.

Palvelu on vielä uusi, mutta apteekkari Saija Sundholm Helsingin Laajasalon apteekista uskoo sen hyödyttävän tulevaisuudessa monia asiakkaita.

Laajasalon apteekin kautta palveluun on tutustunut esimerkiksi 81-vuotias eläkeläinen, joka on antanut muistutuspalvelusta erittäin hyvää palautetta.

Asiakas sairastaa astmaa, keuhkoahtaumatautia, kärsii sydänoireista ja on toissavuonna sairastanut myös syöpää. Tästä huolimatta hän on yleisesti melko hyvävointinen ja virkeä, eikä hänellä ole muistisairautta. Hän asuu kotonaan ja jakelee itse lääkkeensä dosettiin, mutta välillä huono yleistila haittaa lääkkeenoton muistamista.

Asiakkaalla on päivittäisessä käytössä yhdeksän lääkettä, joiden lisäksi hän tarvitsee toistuvia kuureja, kuten antibiootteja, voimakkaita kipulääkkeitä tai unilääkkeitä. Lisäksi hän käyttää runsaasti vitamiineja ja hi­venaineita.

– Säännöllisessä, yli viiden lääkkeen vuorokautisessa lääkeannoksessa on jo paljon muistamista. Jos asiakkaalla on lisäksi muistihäiriö tai usein vaihtuvia lääkekuureja, palvelusta on varmasti hyötyä, Sundholm sanoo.

Kokonaislääkitys hallintaan

Muistutuspalvelu toimii niin, että apteekin farmaseuttinen henkilökunta käy huolellisesti läpi asiakkaan kokonaislääkityksen. Näin voidaan poistaa mahdolliset päällekkäisyydet ja estää haitalliset yhteisvaikutukset.

Asiakkaalle räätälöidään päiväkohtainen aikataulu siitä, mihin kellonaikaan eri lääkkeet tulee ottaa. Silloin valmisteet eivät haittaa toistensa imeytymistä ja vaikuttavat parhaiten. Aikataulu ohjelmoidaan pieneen muistitikkuun, joka kulkee asiakkaan mukana helposti vaikka taskussa.

Pakettiin kuuluu lääkityskortti, johon on kirjattu lääkkeiden ottoajat ja muuta oleellista tietoa helposti ymmärrettävässä muodossa.

– Muistutuspalvelu ajastetaan yksilöllisesti asiakkaan oman päivärytmin mukaan niin, että esimerkiksi lääkettä ei tarvitse ottaa kesken kello kuudelta alkavan tv-ohjelman, Sundholm sanoo.

Muistitikku on pieni ja erittäin helppokäyttöinen. Laite piippaa, kun asiakkaan on aika ottaa lääke. Ja jos asiakkaalle määrätään myöhemmin uusi lääke, vaikkapa antibioottikuuri, apteekki voi lisätä sen muistuttajaan asiakkaan odottaessa.

Hoitava lääkäri näkee lääkkeen käytön

Muistutuspalvelu ei ainoastaan muistuta, vaan se kerää myös tietoa siitä, miten säntillisesti asiakas ottaa lääkkeensä. Tämä tieto on arvokasta hoitavalle lääkärille, joka voi apteekin tulostaman listan perusteella arvioida lääkehoidon tehoa.

Juuri tästä ominaisuudesta Sundholm kertoo Laajasalon terveysaseman lääkäreiden innostuneen, kun hän esitteli palvelua palaverissa.

– Lääkärit eivät saa mistään tietoa siitä, jättääkö potilas lääkkeitä ottamatta. Kun oireet jatkuvat, he nostavat annostusta tai määräävät rinnalle toisen lääkkeen. Jos potilas joutuu esimerkiksi sairaalahoitoon ja hän saa lääkettä yhtäkkiä liikaa, seuraukset voivat olla todella vakavat.

Unohdukset tai haittavaikutusten pelko heikentävät hoitoon sitoutumista. Maailman Terveysjärjestön WHO:n mukaan jopa puolet lääkkeiden käyttäjistä ei noudata lääkkeiden otto-ohjeita. Ongelma koskee erityisesti pitkäaikaissairaita, jotka jättävät hoidon kesken oireiden helpotuttua.

– Muistutuspalvelu voi vaikuttaa merkittävästi yksilön terveyteen, koska vain otettu lääke auttaa. Heikko sitoutuminen hoitoon aiheuttaa turhia lääkärikäyntejä ja paljon kustannuksia niin potilaalle kuin terveydenhuollollekin, Sundholm sanoo.

Muistutuspalvelu on Suomen Apteekkariliiton kehittämä. Liitto pitää palvelua merkittävänä lisänä apteekkien palvelutarjontaan.

Takaisin