Apteekkari
perjantai 03.05.2024

Miljoona rokoteannosta jaettu


24.11.2009 15:14

Suomessa on jaettu jo lähes miljoona rokoteannosta sikainfluenssaa vastaan. Rokotteilla on vaikutettu influenssaepidemian kulkuun ja sairaaloiden kuormitukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan influenssapandemian hoitotilanne on tällä hetkellä hyvä. Ihmiset ovat päässeet vastaanotoille, sairaalapaikat ja tehohoitokapasiteetti ovat riittäneet ja hoitohenkilökunta on joustanut tilanteiden mukaan.

- Olen todella tyytyväinen siitä, että epidemian kulkuun on voitu vaikuttaa. Rokottamalla on pystytty estämään jopa kymmeniätuhansia oireisia tautitapauksia, sanoo peruspalveluministeri Paula Risikko.

Suomi sai nopealla toiminnallaan rokotteen käyttöön 4,5 kuukaudessa ja oli ensimmäisten joukossa käynnistämässä rokotuksia. Muissa teollisuusmaissa vakavasti sairastuneet ja kuolleet ovat kuuluneet 70-80 prosenttisesti raskaana oleviin ja alle 65-vuotiaisiin pitkäaikaissairaisiin. Suomi rokotti nämä riskiryhmät ensimmäisten joukossa.

Yksi rokotuskerta riittää lapsille

Ruotsin lääkeviranomainen on suositellut, että 3-12-vuotiaille lapsille tulisi antaa tehosterokote kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta. Suomessa jatketaan yhden rokotteen politiikalla.

- Ei ainakaan tällä hetkellä ole mitään kiirettä rynnätä antamaan toista annosta. Ihan pienimmistäkin lapsista, siis 6-11 kuukauden ikäisistä, 95 prosenttia saa yhden annoksen jälkeen suojaavan vasta-ainetason ja sitä vanhemmista 100 prosenttia, sanoo ylilääkäri Terhi Kilpi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Suomessa on varmistettu 5 878 sikainfluenssatapausta. Kaikkiaan tartuntoja arvioidaan olevan vähintään 100 000. Valtaosalla sairastuneista taudinkuva on melko lievä. Sikainfluenssaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu 12, joista 11:llä on ollut influenssan komplikaatioille altistava perustauti.(EE)

Takaisin