Migreeniin on tulossa uusia lääkkeitä
11.10.2019 15:16
CGPR-reseptorin vasta-aineet mullistivat migreenin estohoidon. Nyt markkinoille odotetaan samaan kipumolekyyliin tepsiviä kohtauslääkkeitä.
Migreenin estohoito mullistui, kun CGRP-vasta-aineet tulivat markkinoille viime syksynä. Kyseessä oli ensimmäinen spesifi, eli nimenomaan migreenin estohoitoon tarkoitettu lääkeryhmä.
Osa potilaista onkin jo hyötynyt merkittävästi lääkkeestä. Estohoito sai myös poikkeuksellista julkisuutta, kun Terveystalo venytti rajoja ja myi Novartiksen biologista valmistetta erenumabia (Aimovig) huomattavasti apteekkihintaa halvemmalla ennen kuin Lääkkeiden hintalautakunta myönsi lääkkeelle korvattavuuden.
Seuraavaksi migreenin hoitoon odotetaan uusia kohtauslääkkeitä, CGRP-reseptorin antagonisteja, jotka vaimentavat saman ”kipumolekyylin” vaikutuksia aivoissa. Toisin kuin uudet pistettävät migreenin estohoitolääkkeet, nämä annostellaan suun kautta.
Pisimmällä tutkimuksissa ovat rimegepantti ja ubrogepantti, joista raportoitiin keväällä ja kesällä positiivisia faasin III tuloksia. Tämä tarkoittaa, että molemmat lääkkeet todettiin laajoissa potilastutkimuksissa turvallisiksi ja lumetta tehokkaammiksi hoitamaan migreenikohtauksia.
Vaihtoehto triptaaneille
Gepantteja ei odoteta markkinoille kuitenkaan yhtä kuumeisesti kuin CGRP-vasta-aineita odotettiin, kertoo osastonlääkäri, dosentti Ville Artto Meilahden sairaalan Neurokeskuksesta.
– Migreenikohtauksiin meillä on jo käytössä varsin hyvät lääkkeet, triptaanit. Uudet CGRP-reseptorin antagonistit eivät ole välttämättä triptaaneja tehokkaampia, mutta joillekin potilaille ne voivat sopia paremmin, Artto kuvailee.
Triptaanit eivät lievitä kaikkien potilaiden migreenikohtausta riittävästi, tai ne eivät sovi esimerkiksi valtimonkovettumataudin vuoksi.
– On aina hyvä, että saamme lisää vaihtoehtoja. Sitä suuremmalla todennäköisyydellä jokaiselle löytyy lääke, joka on mahdollisimman tehokas ja sopiva, Artto sanoo.
Rimegepantti ja ubrogepantti aiheuttivat tutkimuksissa vain vähän haittavaikutuksia. Ne näyttivät olevan myös maksalle turvallisia, toisin kuin saman ryhmän lääkeaineet, joita kehitettiin migreenin hoitoon 2000-luvun alussa.
Lancet 2019; 394(10200): p737-745
N Engl J Med 2019; 381: 142-149
Neurology Apr 2019; 92 (15 Supplement)