Apteekkari
torstai 16.05.2024

Lieväkin keuhkoahtauma haittaa sydäntä


22.01.2010 08:15

Keuhkoahtaumatauti voi heikentää sydämen toimintaa, vaikka tauti olisi hyvin lievä tai lähes oireeton, New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Vakavan keuhkoahtauman on pitkään tiedetty haittaavan sydämen toimintaa. Yhdysvaltalaisten tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että sydänvaikutukset kehittyvät paljon aikaisemmin kuin tähän asti on luultu.

Osana tutkimusta yli 2 800 terveen kuusikymppisen keuhkot ja sydän tutkittiin magneetti- ja tietokonekerroskuvauksella, minkä lisäksi keuhkojen toimintaa kartoitettiin spirometria-hengityskokeilla.

Kun mittaustuloksia verrattiin toisiinsa, tutkijat havaitsivat keuhkojen toiminnan heikentymisen liittyvän sydänmuutoksiin, jotka mm. vaikeuttavat veren pumppaamista. Yhteys oli sitä vahvempi mitä huonommin henkilön keuhkot toimivat, etenkin jos hän tupakoi, mutta yhteys havaittiin myös hyvin lievissä tapauksissa ja savuttomilla.

Tulokset viittaavat mielenkiintoiseen mahdollisuuteen parantaa sydämen toimintaa keuhkoja hoitamalla. Tämän todistamiseen tarvitaan kuitenkin monia lisätutkimuksia.

Sadasta 20-69-vuotiaasta suomalaisesta 5-10 sairastaa keuhkoahtaumatautia, mutta diagnosoimattomia tapauksia on paljon enemmän. Maailmanlaajuisesti se on neljänneksi yleisin kuolinsyy. Suurin osa tapauksista johtuu tupakasta. (UP Duodecim)

Takaisin