Apteekkari
sunnuntai 24.11.2024

Lapin sote-alueella etsitään ratkaisuja etäisyyksiin – apteekeilta odotetaan aloitteellisuutta


Vastavalo / Pentti Sormunen 22.02.2017 10:00

"Toivomme aloitteellisuutta apteekkien taholta", kertoo Lapin Sote-Savotan projektinjohtaja Tommi Lepojärvi.

Lapin maakunnassa yksi asia on varmaa: etäisyys seuraavaan apteekkiin, terveyskeskukseen tai sairaalaan on todennäköisesti pitkä.

Lapin maantieteellinen rakenne ja suuret kausivaihtelut asiakkaiden määrissä näkyvät hyvin myös apteekkipalveluiden rakenteessa: alueella on paljon pienempiä sivuapteekkeja ja palvelupisteitä muun muassa suosituissa hiihtokeskuksissa.

Pitkät etäisyydet leimaavat myös apteekkipalveluiden kehittämistä. Moni apteekki haluaa kehittyä terveydenhuollon ensikontaktiksi ja kehittää matalan kynnyksen terveyspalveluita, kuten sairaanhoitajan palveluita.

Näin apteekit voisivat osaltaan keventää julkisen terveyspalveluiden ruuhkaa.

Haasteen muodostavat lähinnä tottumus lähes ilmaisiin terveyspalveluihin ja Kelan kustantamiin taksimatkoihin, toteaa Sodankylän apteekin apteekkari Marjo Rajamäki.

– Palveluseteli voisi tuoda tähän ratkaisun. Maaseudulla on totuttu saamaan kaikki lähes veloituksetta julkisen palvelun tuottajalta, ja kynnys maksaa palveluista on kova, Rajamäki sanoo.

Isot kilpailutukset voivat koitua kohtaloksi

Isot alueet ja keskittäminen huolestuttavat myös toisessa mielessä.

Esimerkiksi lääkkeiden koneellisen annosjakelun ja hoivakotien lääkehuollon kilpailuttaminen koko maakunnan alueella tarkoittaisi sitä, että apteekin kannalta tärkeitä tulonlähteitä tulisi vain muutamalle, ehkä yhdelle apteekille.

– Mikäli harvaanasutulla ja vähenevän väestön alueilla halutaan säilyttää laadukkaat avoapteekkipalvelut, ei näitä talouden kivijalkoja saa murentaa, Rajamäki jatkaa.

Heikon yksikön on vaikea pitää laajaa lääkevarastoa ja ylläpitää heikosti kannattavia sivuapteekkeja tai palvelupisteitä.

Keskittäminen vaikuttaisi varmasti myös paikalliseen yhteistyöhön.

– Vain riittävän vahvat apteekit pystyvät tarjoamaan laadukkaita palveluja myös maaseudulla, Rajamäki toteaa.

Riittävät voimavarat mahdollistavat myös kekseliäisyyden ja toiminnan kehittämisen. Rajamäki on parantanut alueen lääkehuollon saatavuutta muun muassa palvelemalla asiakkaita kirjastoautossa.

Lappi ja Länsi-Pohja yhdistävät voimansa

Lapissa on valmisteltu palveluprosesseja kahden tuotantoalueen – Lappi ja Länsi-Pohja – mallilla parin viime vuoden ajan. Maakuntamalli muuttaa tuotantoalueet yhdeksi alueeksi, ja tätä muutosta Lapissa nyt tehdään.

Prosessia ohjataan Lapin Sote-Savotta- ja Koko Lapin Sote -hankkeilla. Maakuntauudistuksen esivalmistelu on käynnissä, se hanke kestää kesään asti.

Apteekkien roolia koko maakunnan mittakaavassa ei ole vielä pohdittu, kertoo Lapin Sote-Savotan projektinjohtaja Tommi Lepojärvi.

– Apteekkareita on ollut tilaisuuksissamme ja myös uutiskirjeemme jakelussa. Alustavia yhteydenottoja on luotu. Toivomme aloitteellisuutta apteekkien taholta. Kontaktiemme kautta olemme näin yrittäneet viestittää.


Lappi

Asukkaita                180 200
Terveysasemia       22
Keskussairaaloita  2
Apteekkeja              31
Apteekin
palvelupisteitä       12

Mitä tapahtuu juuri nyt? Lapin Sote-Savotta-hanke päättyy elokuun lopussa. Maakuntauudistuksen esivalmistelu on käynnissä, hanke kestää 30.6.2017 asti.


Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.