Laiva-apteekit juuttuivat byrokratiaan
29.04.2009 09:03
Apteekit joutuvat toimittamaan laivoille lääkkeitä, jotka eivät vastaa nykyisiä hoitokäytäntöjä ja -suosituksia. Laiva-apteekkien tarkastuksissa käytetään ohjeena Merenkulkuhallituksen päätöstä, joka on päivitetty viimeksi vuonna 1994.
Listassa on lääkevalmisteita, pakkauskokoja ja kauppanimiä, joita ei ole enää Suomessa markkinoilla. Lisäksi siitä puuttuu monia uusia lääkkeitä, joita laivoilla voitaisiin tarvita.
Ylilääkäri, dosentti Heikki Saarni Työterveyslaitoksesta on erikoistunut merimiesten terveydenhuoltoon. Hänen mukaansa ongelmana on, että kukaan ei oikein tiedä, kenen vastuulle laiva-apteekkien uudistaminen kuuluisi. Laki kun ei tunne laiva-apteekkeja laisinkaan.
- Kaikki viranomaiset ovat sitä mieltä, että tämä ei kuulu minulle eikä minulla ole valtuuksia tehdä asialle mitään, Saarni kuvailee.
Apteekit voivat toimittaa aluksille ilman lääkärin määräystä vain niitä lääkkeitä, jotka on mainittu laiva-apteekkisäädöksessä. Tarvittaessa ne voidaan korvata muilla hyväksytyillä valmisteilla, joissa on vastaavat vaikuttavat lääkeaineet.
Apteekkariliitto on esittänyt viime vuosina useita kertoja, että määräys laiva-apteekeista uudistettaisiin ajan tasalle. Nyt liitto aikoo valmistella itse uuden ohjeistuksen, jolle toivotaan viranomaisten hyväksyntää.
"Muut esitykset kiireisempiä"
Hallitussihteeri Helena Korpinen sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että laiva-apteekkien uudistaminen on ollut asialistalla pitkään. Se on kuitenkin siirretty vähemmän kiireisenä syrjään, kun eteen on tullut muita, kiireisempiä esityksiä.
- On osaston toimintasuunnitelmassa, että asialle tehtäisiin jotain tänä vuonna. Menee kuitenkin ensi syksyyn, ennen kuin asialle tapahtuu mitään, Korpinen arvioi.
Ylitarkastaja Yrjö Tiitinen Merenkulkulaitoksesta sanoo, että säädös laiva-apteekeista perustuu vanhaan, 1920-luvulta peräisin olevaan lakiin. Hänen mielestään lainsäädäntö pitäisi ensin saada ajan tasalle, ennen kuin voidaan antaa tarkempia, asetustasoisia ohjeita.
- Emme voi enää päivittää vain säädöstä, kauppanimiä ja pakkauskokoja. STM:n johdolla on etsitty ratkaisua, joka ottaisi huomioon Lääkelaitoksen roolin lääkevalvonnassa. Silloin säädöksen antaminen ei olisi enää Merenkulkulaitoksen vastuulla, Tiitinen selittää. (VE)
Lue lisää aiheesta tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.