Apteekkari
perjantai 22.11.2024

Lääkkeiden puhdistus hoivakotiin ja vessoihin


EEVA ANUNDI 31.05.2019 13:37

Tutkijat ehdottavat erillisiä puhdistamoita sairaaloihin ja hoivakoteihin, joiden jätevedet sisältävät paljon lääkejääämiä. Ruotsalaisyritys tarjoaa puhdistusteknikkaa käyttäjien wc-pönttöihin.

Lääkejäämiä päätyy jätevedenpuhdistamoille väistämättä yhä enemmän, kun lääkkeiden käyttö lisääntyy. Tavallisin päästölähde on se, että lääkeaineet erittyvät virtsan mukana kunnalliseen viemäriverkostoon.

Nykyiset puhdistamot eivät pysty käsittelemään koko kuormaa, eikä kaiken jäteveden puhdistamien lääkejäämistä ole vielä taloudellisesti järkevää, vaikka se teknisesti ehkä onnistuiskin.

– Toimenpiteitä kannattaisi kohdistaa primääripäästölähteisiin, kuten sairaaloihin ja hoitolaitoksiin. Ne voivat tuottaa jopa kymmeniä prosentteja jätevedenpuhdistamolle tulevasta lääkeaineiden kokonaiskuormasta, sanoo tutkija Lauri Äystö Suomen Ympäristökeskuksesta.

Näin kemikaalijäämät eivät edes pääsisi kunnalliseen jätevesiverkkoon.

Paljon jäämiä Vantaanjoessa

Ympäristökeskuksen vetämässä EPIC-hankkeessa otettiin näytteitä sairaaloiden ja hoitolaitosten viemäriverkostoista, kotitalousviemärilinjoista ja suurehkoilta jätevedenpuhdistamoilta. Jokaisesta näytteestä löytyi kaikkia 14:ää etsittyä lääkeainetta.

Epilepsialääke karbamatsepiinia oli hetkittäin erittäin korkeita pitoisuuksia. Näytteistä löytyi paljon myös parasetemolia, tulehduskipuun käytettäviä diklofenaakkia ja ibuprofeenia, sienilääke ketokonatsolia sekä kuvantamisessa varjoaineena käytettävää iopamidolia.

Tutkijoiden mielestä lääketeollisuudelle, hoitolaitoksille ja puhdistamoille pitäisi asettaa raja-arvot ja velvoite seurata lääkepäästöjään.

Puhdistupala omaan wc-pönttöön

Ruotsalainen kasvuyritys on kehittänyt puhdistusteknologiaa, jolla kuka tahansa voisi hajottaa omat lääkejätteensä kodin wc-pöntössä harmittomampaan muotoon.

– Pönttöön laitettavasta palasta irtoaa joka huuhtelukerralla entsyymejä, jotka on suunniteltu vaikuttamaan nimenomaan lääkeaineisiin, kertoo ryhmäpäällikkö Jyrki Laitinen Ympäristökeskuksesta.

Hänen mukaan menetelmän tieteellinen pohja on hyvä. Yritys on testannut ja markkinoinut puhdistusta aluksi sairaalakäyttöön, joten kaupallista tuotetta ei vielä ole. Laitinen pitää mahdollisena, että lääkeyritykset alkaisivat tarjota puhdistuspakettia kylkiäiseksi, kun potilas ostaa ympäristölle haitallisen lääkkeen.

Takaisin