Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Lääkkeiden hintojen raju lasku jatkuu


15.10.2009 14:47

Lokakuussa on halventunut yli tuhannen lääkkeen hinta. Monet apteekit ovat ajautumassa taloudellisiin vaikeuksiin hintojen laskun vuoksi.
 
Suurimmat pudotukset ovat kymmeniä euroja, muutamien lääkkeiden jopa toista sataa euroa. 160 lääkkeen hinta on halventunut vähintään 10 euroa. Hinnat ovat pudonneet saman verran kaikissa apteekeissa, sillä valtio määrää lääkkeiden vähittäishinnat.
 
Lokakuussa eniten halventuneiden lääkkeiden joukossa on muun muassa Alzheimerin taudin hoitoon käytettäviä donepetsiilivalmisteita sekä eturauhassyövän hoitoon käytettäviä bikalutamidivalmisteita.
 
Lääkkeiden hintojen raju lasku johtuu huhtikuun alussa voimaan tulleista uudistuksista, joilla lääkkeiden viitehintajärjestelmä otettiin käyttöön ja lääkevaihto laajeni.
 
Uudistusten arvioitiin tuovan lääkemenoihin noin 85 miljoonan euron vuotuiset säästöt, mutta ne tulevat olemaan huomattavasti suuremmat. Apteekkariliitto arvioi, että vuosittainen säästö on vähintään 140 miljoonaa euroa.
 
Lääkkeiden hintojen rajun laskun vuoksi monet apteekit ovat ajautumassa taloudellisiin vaikeuksiin.
- Lääkkeiden halpeneminen on lääkkeiden käyttäjien kannalta hyvä asia, mutta hintojen lasku on johtamassa tilanteeseen, jossa maankattava apteekkiverkosto on vaarassa, arvioi Apteekkariliiton talousasiantuntija Ilkka Harjula.
 
Apteekkariliiton mielestä apteekkien nykyistä, lähes yksinomaan lääkkeiden hintoihin perustuvaa ansaintamallia on tarkistettava, jotta maankattava lääkejakelu voidaan turvata vastaisuudessakin. (EK)

Takaisin