Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Lääkkeiden annosjakelu käyttöön Vantaan kotihoidossa

14.12.2009 15:21

Päivitetty 18:47 Vantaan kotihoidon asiakkaiden lääkkeiden jakelu siirtyy vaiheittain apteekeille ensi vuoden alusta lukien.

Uuden käytännön ansiosta kotihoidon henkilökunnan työaikaa vapautuu varsinaiseen hoito- ja hoivatyöhön. Annosjakelu lisää myös lääketurvallisuutta ja vähentää asiakkaiden lääkekustannuksia.

Vastaava päätös on tehty aiemmin esimerkiksi Jyväskylässä, Kuopiossa ja Helsingissä.

Vantaan kotihoidon asiakas tai hänen valtuuttamansa henkilö tekee vastedes apteekin kanssa sopimuksen säännöllisesti käytettävien lääkkeiden annosjakelusta ja vie lääkemääräykset apteekkiin, josta asiakkaalle toimitetaan 2-4 viikon lääkkeet kerrallaan annospusseihin pakattuina.

– Lähtökohta on, että asiakas valitsee itse apteekin ja maksaa palvelusta aiheutuvat kustannukset. Tämä ei ole sosiaali- ja terveyslautakunnan kilpailuttamaa ostopalvelua, vaan palvelu perustuu apteekin ja asiakkaan väliseen sopimukseen. Autamme asiakkaita ja apteekkeja löytämään toisensa, kertoo palvelupäällikkö Anna-Liisa Korhonen.

Korhosen mielestä kätevintä olisi, että lähiapteekit palvelisivat ympäristönsä vanhuksia ja tekisivät tiivistä yhteistyötä alueen terveyskeskuslääkärien ja kotihoidon kanssa.

– Mitään estettä ei ole myöskään sille, että muukin kuin Vantaalla sijaitseva apteekki osallistuu tämän palvelun toteuttamiseen. Vantaan kunnallisten palvelutalojen koneelliseen lääkejakeluun osallistuu tällä hetkellä kaksi Vantaan ulkopuolista apteekkia.

Kotihoidon henkilökunta auttaa tarvittaessa annosjakelusopimuksen teossa ja avustaa kotihoidossa olevia edelleen tarpeen mukaan myös lääkkeiden otossa.

Asiakas maksaa lääkkeensä ja annosjakelusta aiheutuvat kustannukset apteekille suoraveloituksella, eikä annosjakelumaksu vaikuta kotihoidon maksuihin.

Palveluun kuuluu myös kokonaislääkityksen seuranta, jossa otetaan huomioon mahdolliset lääkkeiden päällekkäisyydet sekä haitalliset yhteisvaikutukset. Apteekki tarjoaa lääkevaihtoa aina kun mahdollista.

Asiakkaan reseptit säilytetään apteekissa, ja apteekki huolehtii niiden uusimisesta ja seuraa asiakkaan reseptilääkeostojen omavastuukaton täyttymistä.

Asiaa koskevat käytännön järjestelyt ja neuvottelut alkavat heti vuoden vaihteessa. (EK)

Takaisin