Apteekkari
tiistai 26.11.2024

Lääketeollisuus KLIK:n osaomistajaksi


ISTOCKPHOTO 20.12.2011 15:40

Lääketeollisuuden omistama Lääketietokeskus ja Itä-Suomen yliopisto ovat perustaneet yhdessä Kansallinen Lääkeinformaatiokeskus KLIK Oy:n, joka aloittaa toimintansa tammikuun alussa.

Kansallinen Lääkeinformaatiokeskus jatkaa Kuopion lääkeinformaatiokeskuksen (KLIK) toimintaa. Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Kalervo Väänäsen mukaan Lääketietokeskus on paras mahdollinen valinta yhteistyökumppaniksi.

– Itä-Suomen yliopistolle on tärkeää, että julkisilla varoilla rakennettu toiminta on jatkossakin luotettavissa käsissä.

KLIK:in johtaja Petri Kröger Itä-Suomen yliopiston apteekista vakuuttaa, että kansalaisille annettava lääkeinformaatio pysyy edelleen puolueettomana, vaikka Lääketietokeskuksen omistavatkin lääkeyritykset.

– Voisi ajatella, että lääkeinformaatiota olisi jaettava yhteiskunnan rahoilla, mutta tässä tilanteessa on vaikea nähdä, että esimerkiksi viranomainen ryhtyisi pyörittämään lääkeneuvontatukea.

KLIK Oy laajentaa palveluitaan vuoden 2012 aikana ympärivuorokautiseksi. Palvelut on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille, lääkkeiden käyttäjille ja heidän omaisilleen.

KLIKiin on tullut kuukausittain noin 1 000 dokumentoitua puhelua. Määrän odotetaan kaksin- tai kolminkertaistuvan sen jälkeen, kun toimintaa aletaan markkinoida laajemmin. (EE)

KESKUSTELE UUTISESTA Vaarantaako yhteistyö KLIK:n tarjoaman lääkeinformaation puolueettomuuden ja riippumattomuuden?

Takaisin

Kommentit (8)

Kolmas mies

Olen aina luullut että KLIKin palvelutoiminta olisi Lääkelain kannalta Itä-Suomen yliopiston apteekin toimintaa ja siten FIMEAn valvonnassa. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole kun toiminta mahdollista yhtiöittää ja myydä osin Lääketietokeskukselle. Onko niin, että apteekit voivat sitten edelleen palvelusopimuksella ulkoistaa lääkeneuvontaansa uudelle yritykselle. Melkoista himmeliä ollaan jälleen luomassa.

kommentaattori

Pahimmassa tapauksessa lääkkeitä aletaan myymään marketeissa ja neuvonta hoidetaan puhelinpalvelun kautta.
Jos näin käy, niin yliopiston toiminta ei näytä kovin hyvältä, kun he ovat haalineet ensin mahdollisimman paljon farmasian alan aloituspaikkoja itselleen ja toisella kädellä luoneet palvelun, mikä edesauttaisi alan työpaikkojen vehenemisen radikaalisti. Noh, toivottavasti näin ei käy.

Apteekit maksavat lystin

Eikö se lääketiedon jakaminen ole uuden uljaan Fimean tehtävä, vai minne ne taas kohoavat lupamaksut menevät? Taitavat kuitenkin mennä vuokriin Helsinkiin, Kuopioon, Turkuun, Ouluun ja Lontooseen sekä lentolippuihin. Joskus ennenvanhaan Lääkelaitos kuulemma joutui luokittelemaan hakemuksia maksuttomiksi, koska rahaa olisi muuten tullut liikaa...

Lääkekulut kattoon

Rehellisempää olisi kutsua palvelua Lääketeollisuuden lääkeinformaatiokeskukseksi.
SInänsä looginen veto, kun teollisuuden/Lääketietokeskuksen kampanjatkin ovat keskittyneet siihen, että "vain otettu lääke auttaa". Ehkä riittäisi, jos toteaisivat, että vain "ostettu lääke auttaa"...

(Ei otsikkoa)

On selvää, ettei KLIKin toiminta ole enää riippumatonta ja puolueetonta, kun omistajana on lääketeollisuus. Kauppa on melkoinen virhearvio Itä-Suomen yliopistolta. On kaadettu omat opit ojaan.

Täti tomera

Tietenkin vaarantaa ja varsinkin kriittisten kansalaisten silmin.

Tapio Heilala, apteekissa toissa vuodesta 1978

Maailma on jo taynna informaatioahkya. Puhelut on tietenkin maksullisia. Hyva bisnes. Tarinassa on pikku ongelma. Jos/kun kansalaiset saa laaketiedon KLIK ista, mihin enaa tarvitaan apteekkeja ? Paivittaistavarakauppiaat taputtavat kasiaan.

Joo joo

Tuo on minusta aika naurettavaa, jos väitetään ettei omistaminen vaikuta toimintaan. Esim. helsingin sanomat jatkuvasti hyökkää apteekkeja vastaan, koska se ajaa ilmoittajiensa eli kauppojen etua.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.