Lääkereseptin voi pian kirjoittaa myös mobiilisti
11.12.2015 12:06
Mobiilireseptiä odotettiin markkinoille jo pari vuotta sitten. Tammikuun Lääkäripäivillä nähtäneen kaksi sovellusta, Kelain valmistunee testikäyttöön kesällä.
Suomalaisyritykset Mediconsult ja Atostek ovat kehittäneet lääkäreille selainpohjaisista reseptisovelluksistaan versiot, joiden avulla lääkemääräys voidaan laatia myös älypuhelimella tai tabletilla.
Ensimmäiset mobiilit Medireseptit on jo kirjoitettu potilaille testimielessä, ja myös Atostekin mobiilisovellus on testikäytössä (kuvassa).
Mediconsultista kerrotaan, että sovellus annetaan tuotantokäyttöön helmikuussa. Yritys esittelee uutta iPadilla toimivaa ratkaisua Lääkäripäivillä.
– Näkemyksemme on, että kaiken toiminnan tulee olla käytettävissä mobiilisti. Terveydenhuolto ja lääkärin työ eivät voi olla tässä poikkeuksia, sanoo Mediconsultin toimitusjohtaja Tommi Salaspuro.
Molemmat yritykset uskovat, että lääkemääräysten kirjoittaminen mobiilisti tulee yleistymään lähivuosina.
– Sähköpostitkin kirjoitetaan yhä useammin tietokoneen sijaan mobiilisti. Sama kehitys tulee näkymään myös lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten työssä, Atostekin toimitusjohtaja Mika Torhola sanoo.
Mobiilipalveluun tunnistaudutaan samalla tavalla kuin tietokoneella, eli varmennekortilla ja pin-koodeilla.
Varmennekortti voidaan lukea esimerkiksi bluetooth-tekniikkaa käyttävän, laitteeseen integroidun tai usb-portin kautta liitettävän lukijan avulla.
Mobiiliresepti ei vaadi kallista potilastietojärjestelmää
Selainpohjaisia sovelluksia tarvitaan, sillä runsaan vuoden kuluttua kaikki lääkemääräykset tulee kirjoittaa sähköisesti.
Sähköisen reseptin ulkopuolella on enää lähinnä pieniä yrityksiä, joille liittyminen perinteiseen potilastietojärjestelmään on ollut liian kallista. Heille voi löytyä ratkaisu jo markkinoilla olevista selainpohjaisista reseptisovelluksista tai Kelan yhä työn alla olevasta Kelaimesta.
Ensimmäinen versio Kelaimesta on tarkoitus saada pilottikäyttöön ensi kesään mennessä. Kehittyneempi versio valmistuu loppuvuodesta, arvioi Kelan Kanta-palvelujen johtaja Marina Lindgren.
Kaikki lääkärit ovat selainpohjaisten reseptisovellusten potentiaalisia käyttäjiä, sillä heillä on ammattiin liittyvä lääkkeenkirjoitusoikeus myös vapaa-ajalla.
Lisäksi käyttäjiksi odotetaan yrittäjinä toimivia lääkäreitä ja pieniä lääkärikeskuksia.
Selainpohjaisten reseptisovellusten hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä noin sataan euroon kuukaudessa. Myös Kelaimesta on tulossa maksullinen, mutta sen hinnoittelua ei ole vielä päätetty.
Väestörekisterikeskus on kehittänyt mobiilikäyttöön allekirjoitussovelluksen, joka toimii toistaiseksi vain Android-laitteissa (kuvassa yllä).
– Sama selainpohjainen ratkaisu, jota voidaan käyttää tietokoneilla, toimii tulevaisuudessa myös mobiililaitteissa. Käyttöliittymä tulee kuitenkin optimoida pienelle näytölle, kertoo erikoissuunnittelija Pekka Laitinen Väestörekisterikeskuksesta.
Kelan ennusteen mukaan tänä vuonna kirjoitetaan noin 29 miljoonaa sähköistä reseptiä. Tämä on yli 70 prosenttia kaikista noin 41 miljoonasta lääkemääräyksestä. Ensi vuonna määrän arvioidaan kipuavan 36 miljoonaan sähköiseen reseptiin.