Apteekkari
lauantai 04.05.2024

Lääkemyynti miinuksella sikainfluenssasta huolimatta


04.12.2009 11:30

Lääkemyynti lääketukuista apteekeille jäi tammi-marraskuussa 0,3 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Reseptilääkkeissä pudotus oli 1,1 prosenttia, itsehoitolääkkeiden myynti sen sijaan lisääntyi 5,5 prosenttia, ilmenee IMS Healthin keräämistä tiedoista.

Syinä reseptilääkkeiden myynnin supistumiseen avohoidossa ovat viitehintajärjestelmän käyttöönotto ja lääkevaihdon laajeneminen viime huhtikuussa. Uudistukset ovat alentaneet monien menekkilääkkeiden hintaa tuntuvasti.

Sikainfluenssaepidemia lisäsi apteekkien myyntiä marraskuussa. Etenkin viruslääke Tamiflu ja itsehoidon kipu-, kuume- ja flunssalääkkeet kasvattivat apteekkien myyntiä.

Tällä viikolla ilmestyneen Lääkelaitoksen ja Kelan julkaiseman Suomen lääketilaston mukaan reseptilääkkeitä myytiin apteekeista viime vuonna 6,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2007. Itsehoitolääkkeissä kasvu oli 5,5 prosenttia.

Lääkkeiden tukkumyyntitietojen perusteella viime vuoden kasvuluvuista jäädään reseptilääkkeissä tänä vuonna kauas taakse. Reseptilääkkeiden osuus apteekkien myynnistä on keskimäärin yli 80 prosenttia.

Viime vuonna apteekit myivät lääkkeitä yhteensä 2 225 miljoonan euron arvosta. Tänä vuonna myynti jää suunnilleen samalle tasolle. (EK)

Takaisin