Apteekkari
sunnuntai 05.05.2024

Lääkemyynti jäi pakkaselle


08.01.2010 07:56

Viitehintajärjestelmän käyttöönotto ja lääkevaihdon laajeneminen viime huhtikuussa käänsivät avohoidon lääkemyynnin laskuun. Reseptilääkkeiden tukkumyynti apteekeille jäi liki 2 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2008.

IMS Healthin tällä viikolla julkaisemien lääkemyyntitilastojen mukaan lääkkeiden tukkumyynti apteekeille jäi viime vuonna 1,1 prosenttia edellisvuotta pienemmäksi. Reseptilääkkeissä pudotusta oli 1,8 prosenttia, itsehoitolääkkeissä kirjattiin 3,8 prosentin kasvu. Etenkin marraskuussa sikainfluenssa vauhditti itsehoitolääkkeiden kauppaa.

Edes sairaalamyynnin kasvu (3,2 %) ei riittänyt nostamaan kokonaistukkumyyntiä plussalle, vaan kasvuprosentti oli tasan 0.

Syynä avohoidon lääkekaupan kasvun pysähtymiseen ovat viime huhtikuussa käyttöön otettu lääkkeiden viitehintajärjestelmä ja lääkevaihdon laajentuminen koskemaan myös menetelmäpatentilla suojattuja lääkkeitä. Uudistusten seurauksena lääkeyritysten välinen hintakilpailu on entisestään lisääntynyt ja koskee nyt yhä useampaa lääkettä.

Tukkumyynniltään viime vuoden myydyimmät lääkkeet olivat reumalääke Humira, mahalääke Nexium ja astmalääke Seretide.

Orion Pharma oli 9,6 prosentin markkinaosuudellaan Suomen suurin lääkeyhtiö. Suurimmista lääkeyhtiöistä eniten myyntiään kasvattivat Roche (+18,5 %) ja Ratiopharm (+13,8 %). Myynti jäi selvästi edellisvuotta pienemmäksi AstraZenecalla (- 8,7 %), Pfizerilla (-17,4 %), MSD:llä (- 20,2 %) ja Lillyllä (-22,3 %).

Lääkkeiden vähittäismyyntitilastot viime vuodelta valmistuvat myöhemmin. Apteekkariliitto arvioi viime syksynä, että lääkkeiden vähittäismyynti apteekeista jää puolisen prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2008. Tukkumyyntitilastojen perusteella pudotus näyttäisi olevan suurempi. (EK)

Takaisin