Lääkehoitojen arvioimisesta tuli farmaseutin perusosaamista
08.03.2018 10:55
Koulutus on otettu Helsingin yliopistossa ja Åbo Akademissa osaksi farmaseutin perustutkintoa. Itä-Suomen yliopisto seuraa pian perässä.
Jatkossa kaikilla Suomessa valmistuvilla farmaseuteilla on valmiudet tehdä lääkehoitojen arviointeja asiakkaan kanssa.
Lääkehoidon arviointi- eli LHA-opinnot otettiin mukaan farmaseuttitutkinnon koulutusohjelmaan ensimmäisenä Helsingin yliopistossa.
– Ensimmäiset LHA:ta opiskelleet farmaseutit valmistuivat meiltä viime keväänä, vahvistaa uudistuksen veturina ollut Helsingin yliopiston sosiaalifarmasian professori Marja Airaksinen.
Hän on tyytyväinen, sillä vastavalmistuneiden ei enää tarvitse hakeutua heti työelämään päästyään 1–1,5 vuotta kestävään täydennyskoulutukseen.
Myös Åbo Akademissa LHA-opinnot on jo otettu osaksi uutta opetussuunnitelmaa. Ensimmäiset uuden opetussuunnitelman mukaan opiskelleet opiskelijat valmistuvat tänä keväänä.
– LHA-osaaminen on keskeinen osa farmaseuttien ja proviisoreiden perustyötä ja se haluttiin opetussuunnitelmaan, koska yliopisto pyrkii vastamaan kentän tarpeisiin, perustelee farmakologian akatemialehtori Ulla-Mari Parkkisenniemi-Kinnunen Åbo Akademista.
Itä-Suomen yliopistossa LHA-osaaminen tullaan sisällyttämään farmaseuttien uuteen opetussuunnitelmaan syksyllä 2019.
Kaikki ongelmat eivät ratkea tiskissä
Lääkehoidon arviointeja tarvitaan, koska kaikkia asiakkaiden lääkehoito-ongelmia ei pystytä ratkaisemaan apteekin tiskissä normaalin lääkkeentoimituksen yhteydessä.
Arvioinneilla voidaan tunnistaa hoidollisesti merkittäviä ongelmia ja riskitekijöitä, kuten päällekkäisiä lääkityksiä, suositeltua pidempään jatkuneita lääkityksiä tai haitallisia yhteisvaikutuksia.
Arvioinneista voivat hyötyä erityisesti iäkkäät ja monia lääkkeitä käyttävät sekä lääkkeiden haittavaikutuksille alttiit henkilöt, kuten munuaisten tai maksan vajaatoiminnasta kärsivät.
Professori Airaksisen mielestä lääkityksen arviointeja pitäisi tehdä rutiinisti kaikille, joilla on käytössä säännöllisiä pitkäaikaisia lääkityksiä.
Farmasian alan ammattilaisten tulee ottaa osavastuu lääkehoitojen arvioinneista, vaikka päävastuu on lääkehoitopäätökset tekevillä lääkäreillä.
– Farmasistien pitää ottaa pallo haltuun ja oppia toimimaan osana hoitotiimiä. Siksi nuorille täytyy antaa valmiudet tulevaisuuden työelämään. He ovat myös innovaattoreita, jotka rakentavat tulevaisuuden lääkehuoltopalvelut.
Arvioinnit osaksi apteekin perustehtäviä?
Neljännen vuoden farmasianopiskelija Aleksi Westerholm on tyytyväinen siihen, että LHA-opinnot saa tehtyä perusopintojen yhteydessä.
Westerholm pääsi tekemään apteekkiharjoittelun aikana lääkearvioinnin oikealle potilaalle parityönä proviisorin kanssa. Lääkehoidon järkeistäminen auttoi potilasta, jonka oli aiemmin pitänyt ottaa Parkinsonin taudin lääkkeitä vuorokauden ympäri kolme tunnin välein.
– Näen, että arvioinneista on hyötyä kaikille osapuolille: potilaat voivat paremmin ja yhteiskunta säästää rahaa pitkällä aikavälillä, hän sanoo.
Arvioinnit myös monipuolistavat farmaseuttien työnkuvaa. Westerholm uskoo, että lääkearviointien ympärille syntyy yrittäjyyttä ja uusia työpaikkoja esimerkiksi sairaaloihin.
Apteekkarin urasta kiinnostunut Westerholm näkee, että lääkehoidon arvioinnit ovat hyvä tapa tuoda esiin farmasian alan osaamista ja vahvistaa apteekkien asemaa terveydenhuollossa.
– Lääkehoidon arvioinnit ovat yksi sote-uudistuksen tärkeimmistä asioista apteekkien kannalta. Ehkä tulevaisuudessa on itsestään selvää, että kaikki farmaseutit tekevät lääkehoidon arviointeja. Muutosta voi verrata siihen, miten 1980-luvun alkupuolella lääkeneuvonnasta tuli apteekkien tehtävä, hän pohtii.
Takaisin