Lääkehaitat usein ennaltaehkäistävissä
16.03.2012 11:56
Liki puolet lääkkeiden haittavaikutuksista, joita potilaat kokevat sairaalassa tai ensiavussa, voitaisiin ennaltaehkäistä, todetaan tuoreessa katsauksessa.
Pohjoismaisessa Nordic School of Public Health NHV –instituutissa Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan 52 prosenttia haittavaikutuksista, joita potilailla oli joutuessaan ensiapuun tai sairaalaan, olisi voitu ennaltaehkäistä. Kahdella prosentilla potilaista oli ennaltaehkäistäviä haittavaikutuksia tullessaan sairaalaan tai ensiapuun. Sairaalassa olon aikana esiintyvistä haittavaikutuksista puolestaan 45 prosenttia oli ennaltaehkäistävissä.
– Tutkimuksemme osoittaa, että ennaltaehkäistävät haittavaikutukset kuormittavat terveydenhuoltoa huomattavasti, toteaa tutkija Katja Hakkarainen.
Hän kuitenkin huomauttaa, ettei tuloksia voida yleistää kaikkialle terveydenhuoltoon, mutta tutkimus antaa suuntaa ennaltaehkäistävien haittavaikutusten yleisyydestä.
Hakkaraisen mielestä asiaa pitäisi tutkia perusterveydenhuollossa enemmän, sillä tutkimustieto perusterveydenhuollossa on vähäistä.
– Toivottavasti tutkimuksemme motivoi päätöksentekijöitä, terveydenhuollon ammattilaisia ja tutkijoita panostamaan tarpeettomien haittavaikutusten ehkäisyyn tulevaisuudessa.
Proviisori Katja Hakkarainen kollegoineen kokosi yhteen 22 tutkimusartikkelin tulokset, jotka oli julkaistu vuosina 1994-2010. Tutkimukset oli tehty Asiassa, Australiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yhteensä mukana oli liki 49 000 avohoidon potilasta, jotka olivat ensiavussa tai kirjautumassa sisään sairaalaan, ja yli 24 000 sairaalapotilasta. Haittavaikutus katsottiin ennaltaehkäistäväksi, jos lääkehoito ei ollut hyväksyttyjen hoitokäytäntöjen mukaista, esimerkiksi annostus tai hoidonseuranta poikkesi hoitokäytännöstä. (EK)
Takaisin