Apteekkari
keskiviikko 27.11.2024

Lääkeaihioita meren syvyyksistä


SUOMEN KUVAPALVELU OY 04.10.2010 12:59

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan tutkijat koordinoivat laajaa hanketta, jonka päämääränä on etsiä levistä ja erilaisista meren pieneliöistä lääketuotteiden aihioiksi soveltuvia biologisia aktiivisuuksia.

Nelivuotisen MAREX-hankkeen avajaisia vietetään parhaillaan Helsingissä. Aloitusseminaariin on saapunut tutkijoita ja yritysmaailman edustajia useista Euroopan maista sekä Intiasta ja Libanonista.

Hankkeen tutkijoita yhdistää ajatus näytteiden ensisijaisuudesta. Tutkijat keräävät muun muassa mikro- ja makroleviä, siimaeliöitä sekä sieni- ja vaippaeläimiä Atlantilta, Tyynestä valtamerestä, Välimerestä ja Itämerestä.

- Mietimme alusta asti, onko jotakin levää tai muuta merellistä raaka-ainetta mahdollista hyödyntää teollisessa mittakaavassa. Ei riitä, että aine osoittaa potentiaalia syöpälääkkeeksi, vaan sitä pitää olla saatavilla tai tuotettavissa riittävän suuria määriä, sanoo farmasian tiedekunnan tutkija Päivi Tammela.

Farmasian tiedekunnan tutkija Paula Kiurun ja professori Jari Yli-Kauhaluoman mukaan merieliöistä saatavat yhdisteet ovat kemialliselta rakenteeltaan yleensä hyvin monimutkaisia.

- Tunnistamme mielenkiintoisimmiksi osoittautuvista yhdisteistä vaikutuksen kannalta tärkeät rakenneosat. Sen tiedon avulla on mahdollista muuttaa rakenteeltaan monimutkainen yhdiste huomattavasti yksinkertaisemmaksi, vaikka biologinen aktiivisuus pysyy ennallaan, Yli-Kauhaluoma sanoo.

Matka apteekin hyllylle on pitkä, mutta laajapohjaisen ja tarkasti suunnitellun hankkeen puitteissa on hyvät mahdollisuudet löytää esimerkiksi syöpä-, mikrobi- ja kipulääkkeiden kehittämisen kannalta kiinnostavia yhdisteitä, tutkijat uskovat.

Suomesta hankkeeseen osallistuvat Helsingin yliopisto, Åbo Akademi ja VTT. Åbo Akademin ja puolalaisen Gdanskin yliopiston tutkijat keräävät sinileviä Itämerestä. Helsingin yliopiston tutkijoiden rooli on koordinoinnin lisäksi näytteiden antimikrobisten ominaisuuksien tutkiminen ja synteettisten johdannaisten kehittäminen. 

MAREX-hankkeen 7,9 miljoonaan kokonaisbudjetista 6 miljoonaa tulee EU:n  puiteohjelmasta. (IK)

Takaisin