Apteekkari
torstai 28.11.2024

Lääkäreitä kehotetaan harkintaan viruslääkeresepteissä


28.04.2009 19:11

Lääkäreitä kehotetaan harkitsemaan tarkoin, milloin on syytä kirjoittaa sikainfluenssaan tehoavia viruslääkkeitä tavalliseen influenssaan. Lääkkeiden liian löysä käyttö johtaa helposti tehon heikkenemiseen, arvelee ylijohtaja Juhani Eskola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ihmiset ovat jo ryhtyneet hamstraamaan viruslääkkeitä. Apteekkariliiton noin kymmeneen apteekkiin tekemän pikakyselyn mukaan reseptilääkkeenä myytävän Tamiflun kysyntä lisääntyi heti maanantaisen uutisoinnin jälkeen. Myös hengityssuojaimia ja käsien desinfektioaineita on käyty ostamassa aiempaa vilkkaammin, sanoo viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta.

Apteekkarien arvion mukaan kaupunkilaiset ovat tautiuhkasta enemmän huolissaan kuin maaseudulla asuvat.

Tamiflu ja Relenza näyttävät toistaiseksi purevan hyvin liikkeellä olevaan sikainfluenssavirukseen, sanoo lääkintöneuvos Merja Saarinen. Virus voi kuitenkin muuntua näillekin lääkkeille vastustuskykyiseksi, ja sen vuoksi lääkkeiden turhaa käyttöä pitäisi välttää. Lääkkeen hamstraaminen on tarpeetonta, sillä pandemian varalta lääkkeitä on jo varastoituna sekä sairaanhoitopiireissä että valtion varmuusvarastossa.

Rokote ehkä puolessa vuodessa

Nyt liikkeellä olevan viruksen ärhäkkyyttä tai tarttumisherkkyyttä esimerkiksi lintuinfluenssaviruksiin verrattuna ei Eskolan mukaan voida nykytiedoilla vielä arvioida.
- Vaaralliseksi viruksen tekee kuitenkin se, että se pystyy leviämään ihmisestä ihmiseen, sanoo Eskola.

Rokotteen kehittäminen tätä H1N1-virusta vastaan on jo aloitettu, ja niin pian kun sitä on saatavilla, sitä pyritään hankkimaan myös Suomeen. Suomeen jo tilatusta lintuinfluenssarokotteesta ei näytä olevan hyötyä nyt uhkaavassa epidemiassa. Parhaillaan selvitetään, onko tavallisella kausirokotteella suojavaikutusta sikainfluenssaa vastaan.
Eskola arvelee, että rokotteen kehittäminen tälle virukselle voisi olla jopa helpompaa kuin lintuinfluenssavirukselle. Joka tapauksessa rokotteen kehittämiseen menee useita kuukausia, ehkä puolisen vuotta.

Palveleva puhelin avataan ensi viikolla

Viranomaiset haluaisivat pyristellä eroon paitsi taudista myös taudin nimestä. Nimi antaa Eskolan mukaan väärän kuvan, koska sikainfluenssa on eläinten tauti ja tässä epidemiassa on kyse uudentyyppisestä ihmisten taudista. Uutta nimeä pohditaan kaikkialla maailmassa. Yhtenä vaihtoehtona on jo puhuttu Meksikon taudista.

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo avata mahdollisesti jo ensi viikolla myös puhelinpalvelun, jossa kansalaiset voivat purkaa epidemiaan liittyviä huolenaiheita. Puhelinpalvelu toimii samaan tapaan kuin aikanaan lintuinfluenssauhan alla. Se ei ole kuitenkaan terveyskeskuksen korvike.

Toistaiseksi tietoa löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta (www.thl.fi), jonne on koottu kysymyksiä ja vastauksia sikainfluenssasta.

STT/Sinikka Suosalmi

Takaisin