Apteekkari
perjantai 22.11.2024

Kuntapäättäjät arvostavat apteekkiyhteistyötä


Mauri Ratilainen 21.02.2020 07:45

Kuntapäättäjien mielestä lääkitysturvallisuuden varmistaminen kotihoidossa ja palveluasumisyksiköissä tulisi olla lakisääteistä.

Kuntapäättäjät pitävät tärkeänä, että kunnan kotihoidon ja palveluasumisen yksiköt tekevät yhteistyötä apteekkien kanssa. Yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen alueen apteekkien kanssa ollaan myös varsin tyytyväisiä, ilmenee kuntapäättäjille tehdystä kyselystä.

Kyselyn kohteena olivat ikäihmisten palveluista kunnissa ja kuntayhtymissä vastaavat virkamiehet ja pienten kuntien kunnanjohtajat. Virkamiesten lisäksi mielipiteitä kysyttiin kuntien sosiaali- ja terveyslautakuntien jäseniltä.

Virkamiehistä lähes kaikki olivat erittäin (59 %) tai jokseenkin (36 %) tyytyväisiä vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön alueensa apteekkien kanssa. Poliitikoista tyytyväisiä oli kolme neljästä.

Vuoropuhelua oli käyty etenkin lääkitysturvallisuuteen liittyvistä asioista. Kuntapäättäjät katsovat melko yksimielisesti, että kotihoidossa ja palveluasumisyksiköissä tulisi olla lakisääteinen velvollisuus varmistaa lääkitysturvallisuus.

Kuntapäättäjiltä kysyttiin myös mielipidettä lääkkeiden koneellisen annosjakelun keskittymisestä. Lähes joka kolmas (30 %) virkamies ja poliitikko oli sitä mieltä, että lähiapteekin tulisi toimia ensisijaisena palveluntuottajana lääkkeiden annosjakelussa, jotta voidaan varmistaa lääkityksen kokonaisuuden hallinta. Jokseenkin samaa mieltä asiasta oli 43 prosenttia virkamiehistä ja 47 prosenttia poliitikoista.

Turvallisen lääkehoidon tuki kiinnostaa

Kyselyllä selvitettiin myös Apteekkariliiton kehittämän Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelun (TLT) tunnettuutta, käyttöä ja tyytyväisyyttä siihen.

Palvelun kertoi tuntevansa reilu puolet virkamiehistä ja vajaa puolet poliitikoista. Virkamiehet, joiden kunnissa palvelu on jo käytössä, olivat siihen erittäin (49 %) tai jokseenkin tyytyväisiä (44 %).

Kuntapäättäjistä, joiden edustamissa kunnissa palvelu ei vielä ole käytössä, yli 80 prosenttia piti sitä kiinnostavana oman kunnan tai alueen hoitoyksiköitä ajatellen. Suurimmaksi esteeksi palvelun käyttöönotolle arvioitiin olevan epätietoisuus palvelun tarjonnasta kunnassa.

– Hienoa, että lääkitysturvallisuus nähdään kunnissa tärkeänä kehittämiskohteena. Meillä on apteekeissa maanlaajuisesti tarjolla lääkitysturvallisuusasiantuntemusta ja yhteistyölle on kyselyn perusteella selvästi tilausta, iloitsee farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

Kuntapäättäjäkyselyn teki viime marras-joulukuussa Aula Research Oy Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta. Verkkokyselyyn ja puhelinhaastatteluihin vastasi yhteensä yli 300 kuntapäättäjää. Kysely kattoi valtaosan Suomen kunnista.

Takaisin