Apteekkari
sunnuntai 28.04.2024

Kuiva suu vaivaa vanhuksia


19.11.2009 07:11

Suun kuivuus johtuu yleisimmin syljen eritystä vähentävien lääkkeiden käytöstä. Yksittäisistä lääkeaineryhmistä kuivattavat erityisesti antikolinergiset lääkkeet ja sydänlääkkeet.

-
Kaikkein eniten suuta kuivattaa kuitenkin se, jos vanhuksella on päivittäisessä käytössään neljä tai useampia lääkkeitä, kertoo hammasprotetiikan professori Timo Närhi Turun yliopistosta.

Lääkkeiden yhtäaikainen käyttö vahvistaa niiden haittavaikutuksia. Esimerkiksi verisuonia supistavat lääkkeet ja diureetit saavat sylkirauhaset kompensoimaan nesteiden poistumista siten, että ne alkavat vähentää syljen eritystä. Ongelma poistuu usein vähentämällä lääkkeiden määrää tai vaihtamalla lääkevalmistetta.

Entistä useampi suomalainen säilyttää ikääntyessään omat hampaansa. Niitä on kuitenkin jouduttu korjaamaan paljon ja ne ovat hoidon tarpeessa.

- Tämä yhdessä syljenerityksen vähenemisen kanssa on iso riski suun terveyden romahtamiseen, sanoo Timo Närhi.

Syljen määrän vähentyessä hampaat altistuvat reikiintymiselle ja limakalvovaurioiden riski kasvaa. Kuiva suu hankaloittaa syömistä ja puhumista heikentäen siksi merkittävästi elämänlaatua.

Kuivan suun hoidossa on tärkeintä hampaiden reikiintymisen estäminen ja syljenerityksen lisääminen. Tässä auttavat imeskelytabletit sekä limakalvojen voitelu geelillä, suusuihkeella tai oliiviöljyllä. Vedenjuonti ei kostuta kovinkaan tehokkaasti limakalvoja. Alkoholia sisältäviä suuvesiä on syytä välttää, koska ne kuivattavat suuta entisestään. 

Diabetes horjuttaa suun terveyttä

Vanhusten lisäksi myös diabeetikot ovat alttiita suun kuivumiselle ja suun alueen tulehduksille. Diabetes altistaa juurikariekselle, minkä lisäksi tavallisia vaivoja ovat suupoltekipu, makuaistin häiriöt sekä suun sieni-infektiot.

Tulehduksia esiintyy erityisesti diabeteksen puhkeamisvaiheessa, ennen hoidon aloittamista sekä silloin, kun sokeritasapaino on huono. Suun alueen infektio puolestaan voi horjuttaa diabeteksen hoitotasapainoa.

Suun alueen tulehdukset ovat diabeetikoilla yleisempiä kuin muilla ja ne paranevat hitaammin, koska korkea verensokeritaso huonontaa elimistön immuunipuolustusta. (EE)

Takaisin