Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Kotisohvalta Farmasian Päiville – virtuaalinen koulutustapahtuma kiinnostaa


VISIT FINLAND 11.09.2020 09:19

Apteekki- ja lääkealan suurin koulutustapahtuma pidetään 2.-3. lokakuuta etäyhteyksillä. Ohjelmaa varten Helsingin Messukeskukseen rakennetaan viisi studiota.

Perinteisiä Farmasian Päiviä ei voida tänä vuonna järjestää Helsingin Messukeskuksessa koronapandemian vuoksi. Edessä on hyppy tuntemattomaan, sillä Farmasian Oppimiskeskus on rakentanut valtavan tapahtuman ensimmäistä kertaa virtuaaliseksi.

Toiminnanjohtaja Katariina Kalsta odottaa lokakuun alkua jännittyneenä.

– Tämä tulee olemaan iso produktio. Messukeskukseen rakennetaan viisi studiota, joista livestriimataan kahden päivän ajan suoraa lähetystä.

Farmasian Päiville on osallistunut vuosittain tuhansia apteekki- ja lääkealan ammattilaisia. Tämän vuoden osallistujamäärää ei vielä tiedetä, koska ilmoittautuminen päättyy maanantaina 14.9. Ilmoittautuneita on jo nyt ympäri Suomen 350 organisaatiosta, pääasiassa apteekeista.

Tallenteet katsottavissa viikon ajan

Järjestäjät ovat saaneet uudesta konseptista palautetta ja kyselyjä. Osa kokee, että tapahtuman pitäisi olla sellainen kuin se on aina ollut, osa näkee muutoksen parannuksena.

– Olemme saaneet positiivista palautetta erityisesti pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen ulkopuolelta, että kerrankin apteekista voi osallistua Farmasian Päiville useampi ihminen, Kalsta sanoo.

Myönteistä palautetta on tullut myös siitä, että luentotallenteet ovat osallistujien katsottavissa viikon ajan tapahtuman jälkeen.

– Ennen piti valita, mitkä päällekkäiset sessiot halusi katsoa. Tänä vuonna sekään ei ole ongelma, koska samalla osallistujamaksulla voi katsoa vaikka päivän kaikki luennot, Kalsta vinkkaa.

Järjestäjät toivovat, että Farmasian Päivät voidaan pitää vuoden kuluttua normaalisti tai jonkinlaisena hybriditapahtumana, jossa ihmiset pääsevät kohtaamaan toisiaan taas kasvokkain.

Virtuaalilavasteet elävöittävät luentoja

Virtuaalisten Farmasian Päivien ohjelma noudattelee samaa rakennetta kuin Messukeskukseen sijoitettu alkuperäinen suunnitelma.

Luento-ohjelmaa on apteekkien ja sairaala-apteekkien farmaseuttiselle henkilöstölle, apteekkien tekniselle henkilöstölle ja esimiehille, lääkealan päättäjille ja johdolle sekä lääkealan tutkijoille.

Mukana on yli 110 esiintyjää, jotka pitävät luentoja, osallistuvat keskusteluihin tai kertovat tapausesimerkkejä. Luennot näytetään striimattuina viidessä rinnakkaisessa interaktiivisessa sessiossa.

Kalsta kertoo, että tulossa on jotain aivan muuta kuin perinteisiä nettiluentoja. Fyysisten lavasteiden rinnalla nähdään virtuaalisia elementtejä, kuten puhujan viereen ilmestyviä animaatioita ja 3D-elementtejä, joilla elävöitetään esityksiä.

– Uskon että näistä tulee kivan näköisiä. Ei tylsää verkkokoulutusta tai webinaaria, vaan studioista lähetettävää ohjelmaa, Kalsta sanoo.

Myös Farmasian Päivien näyttely on virtuaalinen. Osallistujat voivat tavata yritysten osastoilla näytteilleasettajia tai seurata näiden tarjoamaa ohjelmaa. Osastot näkyvät tietokoneen ruudulla alalaidassa eli luentoja kuunnellessa voi selata, mitä tuotteita ja yrityksiä tilaisuudessa on mukana. Näytteilleasettajien kanssa voi chattailla tai jutella videopuhelussa.

Ensi vuonna hybridimallilla?

Farmasian Päivien ohjelmaa alettiin suunnitella jo vuosi sitten. Koronapandemia sotki suunnitelmat, ja toukokuun lopussa oli tehtävä vaikea päätös siitä, jätetäänkö Farmasian Päivät kokonaan järjestämättä, yritetäänkö tapahtuma järjestää normaalisti vai tehdäänkö siitä virtuaalinen.

– Olemme todella tyytyväisiä siitä, että teimme oikean päätöksen. Virtuaalitapahtuman järjestäminen on ollut valtava työ, mutta samalla mahtava paikka oppia uutta, Kalsta sanoo.

Taidoista on hyötyä tulevaisuudessa, jos esimerkiksi koronatilanteen vuoksi vielä ensi vuonnakaan ei pystytä järjestämään perinteisiä Farmasian Päiviä tai ne järjestetään jonkinlaisena hybriditapahtumana.

– Toivon että saamme järjestettyä tilaisuuden, jossa ihmiset pääsevät kohtaamaan toisiaan taas kasvokkain, Kalsta sanoo.

Takaisin