Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Koronakevät veti yrittäjäpariskunnan tiukille


EEVA-RIITTA SEPPÄLÄ-HOLMBERG 08.06.2020 08:36

Suomen vanhin antikvariaatti selvisi sota-ajasta, mutta koronapandemia on kolahtanut kovaa. Apteekkariliitto auttaa uskollista vuokralaista.

Antikvariaatti Johannes perustettiin Apteekkariliiton omistamiin tiloihin Helsingin Yrjönkadulle vuonna 1930. Yritys on seissyt paikallaan läpi vuosikymmenten, jopa sota-ajan, mutta koronakevään aiheuttama poikkeustilanne on ollut sille liikaa.

Marjatta ja Erkki Hallila joutuivat sulkemaan Suomen vanhimman antikvaarisen kirjakaupan maaliskuussa. Syynä oli asiakasmäärien romahtaminen ja se, että heidän piti jäädä 74-vuotiaina itse kotikaranteeniin.

– Kokeilimme maaliskuussa pitää liikettä vähän auki, mutta ketään ei näkynyt. Huhtikuussa avasimme postitilauksia hakeneille muutaman kerran, samoin toukokuussa. Nyt kesäkuussa olemme harkinneet avaamista, mutta emme vielä uskalla, kertoo Erkki Hallila.

Nettimyynti kasvussa

Antikvariaatti Johannes on ollut onnekseen jo pitkään mukana kirjojen nettimyynnissä. Tälläkin hetkellä myynnissä on 16 500 teosta. Niistä noin puolet on Yrjönkadun liikkeessä ja loppuja säilytetään muualla.

– Myymme netin kautta vuodessa noin 3 000 kirjaa, joten sinne on vuosien aikana syötetty lähes 35 000 kirjan tiedot ja kaikkien kannet skannattuina. Teokset toimitetaan postitse tai ne voi noutaa liikkeestä, Hallilat kertovat.

Nettimyynti tuottaa kuukaudessa likimäärin sen verran, että pariskunta pystyy maksamaan vuokran, postin kustannukset ja kirjanpidon. Koronakeväänä palkkaan ei kuitenkaan ole jäänyt varaa.

Omistajien helpotukseksi Apteekkariliitto on jättänyt vuokrat perimättä huhtikuusta alkaen. Vuokranalennuksella on ollut suuri merkitys yrittäjille ja liiketoiminnan jatkamiselle.

– Olemme hyvin kiitollisia tästä, kertoo Marjatta Hallila, joka on yrityksen varsinainen omistaja. Erkki ei ole nostanut palkkaa jäätyään eläkkeelle vuonna 2009.

Ahkeraan työhön tottuneelle yrittäjäpariskunnalle koronakevät on ollut erikoinen. Erkki on skannannut satoja kirjankansia ja kirjannut tietoja nettiin. Marjatta hoitaa pakkaamisen kotona. Pari kertaa viikossa he käyvät Yrjönkadun liikkeessä ja jättävät asiakkaiden kirjapaketit Annankadun Postiin.

Pitäisikö jäädä eläkkeelle?

Tulevaisuudelta pariskunta toivoo, että liike pääsisi pian toimimaan normaalisti. Mielessä on käynyt myös eläkkeelle jääminen, sillä he ovat pyörittäneet antikvariaattia vuodesta 1992.

– Meidän pitäisi pikkuhiljaa löytää jatkaja tai lopetella muuten, mutta jos vielä tämän vuoden pärjäisimme. Päivä kerrallaan tässä nyt eletään, Marjatta Hallila pohtii.

Antikvariaatin pitäminen on nykyään kovin kilpailtua ja kaupankäynti on suurelta osin jo netissä. Yrjönkatu on ympäristönä hyvä, koska lähellä olevan Design-museon, lankakaupan sekä hammaslääkäriaseman asiakkaat piipahtavat usein samalla reissulla hakemaan lukemista.

Takaisin