Apteekkari
lauantai 23.11.2024

Kolminapainen Kanta-Häme on apteekeille haastava yhteistyökumppani


19.10.2017 10:36

"Kun saamme kaikki viimein yhteen organisaatioon, niin lääkehuollon suunnittelu sotessa muuttuu helpommaksi", lupaa muutosjohtaja Jukka Lindberg.

Ymmärrettävästi sekava tilanne.

Näin toteaa Kanta-Hämeen sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Jukka Lindberg maakunnan sote-kehittämisestä ja sen herättämistä tunnoista alueen apteekkareissa.

– Me olemme kolmenapainen maakunta, jossa kussakin on toistaiseksi hyvin erilaiset palvelurakenteet, Lindberg toteaa.

Kolmella navalla Lindberg tarkoittaa tulevan Oma Hämeen ja Kanta-Hämeen maakunnan seutujen, eli Forssan seudunRiihimäen alueen ja Hämeenlinnan seudun nykyistä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistapaa, jotka lähtökohtaisesti eroavat toisistaan.

Kussakin on toistaiseksi painittu lähinnä omien haasteiden kanssa. Yhteisten tapoja kehittäminen tulevaa sotea ajatellen
on vasta alussa.

– Apteekeille tämä on varmasti vähän haastava maakunta yhteistyön kannalta. Mutta kun saamme kaikki viimein yhteen organisaatioon, niin lääkehuollon suunnittelu sotessa muuttuu helpommaksi, Lindberg lupaa.

Säilyvätkö lääkäripalvelut– vai palaisivatko ne soten myötä?

Erot näkyvät hyvin myös apteekkien arjessa – ja vaikuttavat paitsi soteen liittyviin odotuksiin, myös apteekin kehittämissuunnitelmiin. Esimerkiksi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymään kuuluvassa Tammelassa lääkäritilanne on hyvä.

– Tammelassa on tällä hetkellä hyvä lääkäritilanne, meillä on 3,5 lääkäriä terveysasemalla, joten etälääkäripalvelun tai Terveyspisteen perustaminen ei juuri tällä hetkellä ole ajankohtaista, kertoo Tammelan apteekkari Sari Westermarck

Niinpä apteekissa on kehitetty etenkin farmaseuttisia palveluita, ja apteekki tarjoaa lääkkeiden koneellista annosjakelua, lääkityksen ja inhalaatiohoidon tarkistuspalvelua sekä verenpaineen mittaamista. 

– Toivon, että lääkäripalvelut säilyvät Tammelassa omassa kunnassa asiakkaiden lähellä, jolloin lääkäripalvelua tarvitsevat myös käyttävät sitä ja omasta terveydestä tulee huolehdittua. Jos matka lääkäriin pitenee, osa tarpeellisista lääkärikäynneistä saattaa jäädä käymättä, Westermarck toteaa.

Tähän on saanut Lopen kunnan asukkaat jo tottua. Lopella toimii enää sairaahoitajavastaanotto, lääkäriä varten pitää matkustaa parinkymmenen kilometrin päähän Riihimäelle. 

Lopen apteekki palvelee aivan Lopen keskustassa.

Lopen apteekin apteekkari Juho Pietilän mukaan sote-keskusteluissa on väläytelty lääkärivastaanoton palauttamista.

– Lopella onkin kova into päästä mukaan mahdollisimman nopeasti näihin valinnanvapaus-kokeiluihin, sillä näyttäisi että Lopen alueen lääkärikäynnit kyllä kiinnostavat muita kuin julkista toimijaa, hän kertoo.

Lääkäripalveluiden palaaminen vakauttaisi myös apteekin toimintaa. Lääkäripalveluiden lähdettyä hoivapalveluiden lääketoimitusten merkitys on kasvanut.

– Sote tuo varmasti jotain laajempia kilpailutuksia tälle sektorille, ja niissä menestyminen on Lopen apteekin toiminnalle avainkysymys, hän toteaa.

"Lääketurvallisuudessa on apteekin tulevaisuuden kivijalka"

Sekavasta tilanteesta huolimatta alueen apteekkarit ovat olleet sote-valmistelijoihin aktiivisesti yhteydessä ja tuoneet esiin ratkaisuehdotuksia erilaisiin haasteisiin.

– Olen siitä todella ilahtunut! On mukavaa, etteivät apteekkarit jää odottamaan ja huutelemaan puskista, vaan tuovat omaa osaamistaan esiin ja ovat valmiita hahmottelemaan yhdessä ratkaistavia kysymyksiä. Se on meille pelkästään positiivista, sillä tätä sote-valmistelua tehdään todella pienellä porukalla.

Lindberg kuvailee tapaamisten tuoneen apteekeista hyvin vastuullisen ja yhteistyöhaluisen kuvan.

– Meille välittyi kuva vastuullisista toimijoista, jotka pyrkivät kehittämään liiketoimintaansa lääketurvallisuutta ja lääkehuollon kokonaisuutta ajatellen. Uskon, että nimenomaan lääketurvallisuudessa on apteekin tulevaisuuden kivijalka.

Turvallisuus on yksi painavimmista syistä lisätä myös koneellista annosjakelua. Nyt sitä käytetään Kanta-Hämeessä
maltillisesti.

– Palvelu on erittäin tärkeä etenkin kotona asuville. Siinä yhdistyy digitaalisuus ja turvallisuus. Tahdon, että olisimme
palvelun käytössä Suomen kärkeä. Olen kieltämättä vähän pettynyt, että olemme nyt vasta keskikastia.

Apteekin uusia palveluita, kuten Terveyspistettä, Lindberg katselee uteliain silmin.

Lindberg pitää mielekkäänä, että uusissa palvelurakenteissa hyödynnetään nykyisiä toimijoita entistä paremmin.

– Katsomme suurella ilolla apteekkien palveluvalikoiman laajentumista, muun muassa lääkityksen kokonaisarviointia
ja etäyhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Takaisin