Koivuallergikoille tulossa vaikeahko siitepölykevät
23.03.2010 10:08
Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa Etelä-Suomen koivuallergikoille melko hankalaa siitepölykevättä, sillä koivu kukkii keskinkertaista runsaammin maan eteläosissa.
Muualla massa kukinnan ennustetaan jäävän keskimääräistä heikommaksi. Siitepölyä voi kuitenkin levitä koko maahan huomattavia määriä myös kaukokulkeutumana Etelä-Skandinaviasta, Keski-Euroopasta ja Baltian maista.
Allergiakasvien kukintakausi kestää Suomessa yleensä maaliskuun alusta elokuun loppuun. Tänä vuonna siitepölykausi on vasta alkamassa.
Koivun ja heinän siitepölystä oireita saavien tulisikin viimeistään nyt tarkistaa lääkityksensä toimivuus. Jos siitepölyt aiheuttavat merkittäviä oireita lääkityksestä huolimatta, kansalliset hoitosuositukset korostavat siedätyshoidon aloittamista.
Ehkäiseekö tabletti-
siedätyshoito astmaa?
Siedätyshoidon tehosta saadaan uutta tieteellistä näyttöä muutaman vuoden kuluttua, kun kansainvälisen GAP-tutkimuksen tulokset valmistuvat.
Suomi on mukana tässä maailman ensimmäisessä tutkimuksessa, joka selvittää tablettisiedätyshoidon mahdollisuutta estää allergisen nuhan kehittymistä astmaksi. Potilasvalinnat ovat parhaillaan käynnissä Turun, Tampereen ja Helsingin tutkimuskeskuksissa.
Suomen tutkimuksen johtaja, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, dosentti Erkka Valovirta kertoo, että tutkimus tehdään jo käytössä olevalla heinän siedätyshoitotabletilla, jolla voidaan hoitaa yli viisivuotiaiden lasten ja aikuisten heinäallergiaa.
– Etsimme kliiniseen lääketutkimukseen 5–12-vuotiaita lapsia, joilla on merkittäviä heinän siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita. Tavoitteena on selvittää, voidaanko siedätyshoidolla vaikuttaa allergisen sairauden luonnolliseen kulkuun ja siten mahdollisesti ehkäistä astman puhkeamista. Lapsuusiän siitepölyallergia lisää aikaisempien tutkimusten mukaan astman riskiä moninkertaiseksi, toteaa Valovirta.
Siedätyshoidon piirissä on noin 10 000 suomalaista, joista noin 1 500 saa tablettisiedätyshoitoa. Valovirran mukaan merkittävästi isompi osa potilaista hyötyisi siedätyshoidosta. (EE)