Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Klexane-valmisteen korvattavuus päättyy


REETTA LOMPERI 06.10.2020 11:22

Lääkkeiden hintalautakunta on arvioinut uudelleen Klexane-valmisteen (enoksapariini) tukkuhintojen kohtuullisuutta sen jälkeen, kun lääkkeelle on tullut korvaavia biosimilaarivalmisteita.

Klexane-valmisteen Kela-korvattavuus päättyy marraskuun viimeisenä päivänä. Lääkkeen markkinoija Sanofi on päätökseen pettynyt.

– Korvattavuuden päättyminen on valitettavaa kaikkien potilaiden kannalta, jotka Klexanea tarvitsevat. Hintalautakunta esitti Klexanelle hinnanalennusvaatimuksen, joka oli kohtuuttoman vaikea, kertoo viestintäjohtaja Mirka Rinkinen Sanofilta.

Rinkisen mukaan Klexanen raaka-aineiden hinnat ovat joka vuosi nousseet, samoin valmistukseen liittyvät tuotantokustannukset. Lisäksi markkinoita häiritsevät raaka-aineen saatavuusongelmat.

– Tässä tilanteessa hinnan laskeminen biosimilaarien tasolle oli erittäin vaikea yhtälö, hän sanoo.

Valmistetta on saatavilla tavanomaiseen tapaan korvattavuuden päättymisen jälkeen. Kaikkein yleisimmin käytetty Klexane-koko eli 0,4 ml:n ruisku on maksanut kuluttajalle Kela-korvauksen jälkeen 3,14 euroa. Ilman korvausta yhden pistoksen hinnaksi tulee 5,24 euroa. Valmistetta myydään kymmenen ruiskun pakkauksissa.

Lääkettä käyttää Suomessa noin 60 000 potilasta. Sanofilla ei osata arvioida, miten Kela-korvauksen poistuminen vaikuttaa menekkiin.

– Se jää nähtäväksi. Olemme saaneet Hilalta tämän päätöksen ja lähdemme elämään sen mukaisesti. Enoksapariini-valmisteet eivät ole apteekeissa suoraan vaihtokelpoisia, joten potilaan tulee keskustella mahdollisesta vaihdosta hoitavan lääkärin kanssa, Rinkinen sanoo.

Klexanea käytetään veritulppien hoitoon ja niiden ehkäisyyn kirurgisten toimenpiteiden, pitkän vuodelevon tai esimerkiksi sydänkohtauksen jälkeen. Injektiona annettava lääke hillitsee veren hyytymistä tilanteissa, joissa verisuonitukoksia syntyy tavanomaista helpommin. Suurin osa potilaista käyttää valmistetta lyhytaikaisesti.

Takaisin