Klexane ja Victoza rajoitetusti erityiskorvattaviksi
16.01.2014 15:16
Molemmat tulevat rajoitetusti erityiskorvattaviksi sadan prosentin korvausluokkaan. Lääkkeiden hintalautakunta päätti asiasta tänään torstaina (16.1.).
Klexanen rajoitettu erityiskorvattavuus tulee voimaan maaliskuun alussa ja Victozan huhtikuun alussa.
Enoksapariinia sisältävä Klexane hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi ylemmässä erityiskorvausluokassa sairauksissa rintasyöpä, eturauhassyöpä, leukemiat, muut pahanlaatuiset veri- ja luuydintaudit sekä pahanlaatuiset imukudostaudit, gynekologiset syövät ja pahanlaatuiset kasvaimet, joita ei ole valtioneuvoston asetuksessa erikseen mainittu, kun kysymyksessä on oireisen laskimon tromboembolian hoito aktiivista syöpätautia sairastavilla potilailla syöpähoitojen yhteydessä enintään kuuden kuukauden ajan tromboembolian toteamisesta.
Kansaneläkelaitoksen tilastotietojen mukaan enoksapariinia sisältävästä valmisteesta maksettiin vuonna 2012 korvauksia noin 52 000 henkilölle ja korvauskustannukset olivat yhteensä noin 7 miljoonaa euroa vuodessa. Valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus on noin 125 000 euroa vuodessa.
Liraglutidia sisältävä Victoza on tarkoitettu vaikeahoitoisen diabeteksen hoitoon. Novo Nordisk Farma Oy:n hakemuksen mukaisesti Victoza hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi ylemmässä erityiskorvausluokassa sairaudessa diabetes, kun valmistetta käytetään enintään annoksella 1,2 mg vuorokaudessa vaikeahoitoisen tyypin 2 diabetes mellituksen hoidossa potilaille, joilla ei ole saavutettu riittävää diabetestasapainoa suun kautta otettavilla diabeteslääkkeillä mukaan lukien toisen linjan hoitovaihtoehdot ja Victoza-hoitoa aloitettaessa painoindeksi on vähintään 35 kg/m2.
Novo Nordiskin esittämä rajaus erityiskorvattavuudelle oli sama kuin valmisteen voimassaolevassa peruskorvattavuudessa.
Kansaneläkelaitoksen tilastotietojen mukaan liraglutidia sisältävästä valmisteesta maksettiin vuonna 2012 korvauksia lähes 4 000 henkilölle ja korvauskustannukset olivat yhteensä noin 3,6 miljoonaa euroa vuodessa. Valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus on noin 6,6 miljoonaa euroa vuodessa.
Kansaneläkelaitos antaa tarkemmat ohjeet valmisteiden korvaamisesta.
TIINA KUOSA
Takaisin