Kipu aisoihin äkillisessä välikorvantulehduksessa
19.01.2010 07:56
Päivitetty Käypä hoito –suositus korostaa, että antibioottihoito on aloitettava epäillyissä äkillisissä välikorvantulehduksissa vain luotettavan diagnoosin perusteella. Kivun hoito on hoidon aloituksessa keskeisintä.
Oikea diagnoosi ja kivun hoito ovat tärkeintä epäiltäessä lapsella äkillistä välikorvantulehdusta, päivitetty Käypä hoito –suositus korostaa.
Äkillinen välikorvatulehdus on pienten lasten yleisin flunssan komplikaatio, johon lähes yhdeksässä tapauksessa kymmenestä liittyy myös varmistettu bakteeritulehdus.
Jos äkillisen välikorvatulehduksen diagnoosi on riittävän varma, tautia suositellaan hoidettavaksi pääsääntöisesti antibiootilla, sillä ainakin osalla lapsista antibiootti nopeuttaa sekä välikorvaeritteen että korvaoireiden häviämistä.
Alle kahden vuoden ikä, molemminpuolinen tulehdus ja vuoto välikorvasta puoltavat antibiootin aloitusta, mutta antibioottihoidosta on hyötyä myös muissa potilasryhmissä. Ensisijaisia lääkkeitä ovat amoksisilliini ja penisilliini.
Kipu aisoihin
Alkuvaiheessa tärkeintä on kuitenkin mahdollisen korvakivun hoito. Mikäli kotona on tähän sopivia lääkkeitä ja niitä pystytään siellä antamaan, ei ole tarpeen lähteä yöaikaan lääkärin vastaanotolle pelkästään antibioottihoidon aloitusta varten. Jos kipua ei pystytä kotona hoitamaan, lapsen voi viedä päivystysvastaanotolle milloin tahansa.
Tulehduksen parannuttua seuranta on suositeltavaa. Lääkärin suorittama jälkitarkastus voidaan korvata menetelmän käyttöön koulutetun hoitajan tekemällä tympanometrialla, suositus toteaa. (IK)
Lue suositus kokonaan >