Apteekkari
sunnuntai 24.11.2024

Kilpailu on laskenut yli 1 500 lääkkeen hintaa


KATJA LÖSÖNEN 17.01.2017 10:25

Joka kuudes Suomessa myytävä reseptilääke on halvempi nyt kuin viime joulukuussa. Syynä on koventunut hintakilpailu.

Osa lääkkeistä halpeni vuodenvaihteessa, osa viime sunnuntaina. Suurimmat hinnanlaskut ovat jopa satoja euroja, 20–50 prosenttia lääkkeen hinnasta.

Reilusti yli tuhannen lääkepakkauksen hinta on nyt 1–10 euroa halvempi kuin joulukuussa. Enemmän kuin 10 euroa on laskenut 90 lääkepakkauksen hinta.

Pääasiallisena syynä hintojen laskuun on reseptilääkkeiden hintakilpailu ja sen lisääminen, joka on yksi keino hallitusohjelmassa päätettyjen 150 miljoonan euron lääkekorvaussäästöjen tavoittelussa.

Valitut säästökeinot toimivat

Vuodenvaihteessa rinnakkaistuontilääkkeet sisällytettiin lääkkeiden viitehintajärjestelmän piiriin. Myös epilepsialääkkeet tulivat mukaan apteekin lääkevaihtoon, kun niitä määrätään muihin käyttöaiheisiin kuin epilepsiaan.

Hintakilpailua edistettiin myös kaventamalla lääkevaihdon niin sanottua hintaputkea.

– Näyttäisi siltä, että valitut keinot toimivat niin kuin säästöjä valmisteltaessa arvioitiin, sanoo lääkesäästöjen valmistelussa mukana ollut farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala Suomen Apteekkariliitosta.

Suomessa on kaupan noin 9 300 lääkepakkausta eli hintojen lasku koskee jopa kuudesosaa koko lääkevalikoimasta.

Lääkepakkauksista 465 on nyt kalliimpia kuin joulukuussa. Hinnannousut ovat kuitenkin pieniä, valtaosin alle kolme euroa.

Ruoka kallistunut 22 %

Reseptilääkkeiden hinnat ovat lisääntyneen hintakilpailun seurauksena laskeneet myös pidemmällä aikavälillä.

Vaikka lääkekorvauksia on viime vuosina heikennetty, kansalaiset maksoivat viime vuoden lopussa reseptilääkkeistään Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan noin 13 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat pysyneet kymmenen viime vuoden aikana kutakuinkin ennallaan. Samassa ajassa kuluttajahintaindeksi on noussut 18 prosenttia ja ruoan hinta vieläkin enemmän, noin 22 prosenttia.

Takaisin