Apteekkari
sunnuntai 28.04.2024

Keuhkoahtaumatauti havaitaan liian myöhään


18.11.2009 11:23

Keuhkoahtaumatauti on yhtä yleinen kuin astma, mutta sitä ei silti tunnisteta ajoissa, sanoo Hengitysliitto Helin järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

Alkuvaiheessa tauti on oireeton, joten se voi edetä pitkälle ennen kuin ihminen hakeutuu lääkäriin. Hengitysliitto kehottaa kaikkia yli kymmenen vuotta tupakoineita hakeutumaan keuhkojen toimintakykyä selvittävään spirometriatutkimukseen terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

- Mitä aikaisemmassa vaiheessa sairaus diagnosoidaan, sitä nopeammin sairastunut saa hoitoa ja kuntoutusta. Tautia ei voida parantaa, mutta sen eteneminen voidaan pysäyttää, Puolanne sanoo.

Keuhkoahtaumatauti on jatkuvasti yleistyvät kansantauti. Suomessa sairastuneita on arviolta 400 000. Tupakointi aiheuttaa lähes 90 prosenttia sairastumisista. Jopa puolet tupakoitsijoista sairastuu keuhkoahtaumatautiin jossain vaiheessa elämäänsä.

Tänään 18. marraskuuta vietetään Maailman keuhkoahtaumapäivää. Sen kunniaksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on päivittänyt taudin Käypä hoito- suosituksen tuoreimman tutkimustiedon tasalle. (EE)

Käypä hoito -suositukseen >

Takaisin