Kehysriihi: Lääkehuollon tiekarttaan 12 miljoonaa euroa
09.04.2020 14:08
Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen toivoo huolellista valmistelua, joka varmistaa parhaan mahdollisen lääkehoidon.
Hallituksen kehysriihessä on päätetty varata 12 miljoonaa euroa lääkehuollon tiekartan toimeenpanoon.
Lääkehuollon tiekartassa on kyse laajasta kokonaisuudesta, jossa tarkastellaan myös apteekkitaloutta ja lääkkeiden vähittäisjakelua. Tavoitteena on muun muassa kohtuullistaa lääkkeiden käyttäjien lääkehoidon maksurasitusta ja turvata lääkehoidon rahoituksen riittävyys.
Lääkkeen vähittäishinnan kohtuullisuutta tarkastellaan tiekartassa ennen muuta lääkkeen hinnan muodostumisen ja vähittäisjakelun kehittämisen näkökulmista. Tarkastelussa on myös apteekkijärjestelmä kokonaisuutena, osana terveydenhuoltoa.
Muutostarpeina nähdään paitsi sote-uudistuksesta johtuvat tarpeet, myös apteekkitalous kuten apteekkivero ja lääketaksan rakenne.
Tiekarttaan on kirjattu, että kehittämisessä on huomioitava lääkkeiden alueellisen saatavuuden ja saavutettavuuden takaaminen
Apteekkariliiton toimitusjohtajan Merja Hirvosen mukaan tiekartan saama rahoitus on hyvä uutinen, sillä se mahdollistaa sen, että tarkasteluun otetaan lääkkeen koko arvoketju.
– Tiekartassa katsotaan kokonaisuutta siitä näkökulmasta, miten saadaan parasta mahdollista lääkehoidon tulosta eli miten pystytään parhaalla mahdollisella tavalla varmistamaan, että suomalaisten lääkehoidot onnistuvat. On hyvä, että tätä tehdään nyt kokonaisuutena ja vahvalla asiantuntijatyöllä, Hirvonen sanoo.
Viisasta valmistelua tarvitaan
Kehysriihessä on mukaan myös hoitohenkilöstön vähimmäismitoitus, jota on tarkoitus rahoittaa eri säästöillä. Näistä suurimpia ovat lääkekorvausten valtion osuuden alentaminen 60 miljoonalla eurolla sekä yksityisen sairaanhoidon korvausten valtion osuuden alentaminen runsaalla 40 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 lukien.
– Tästä ei ole vielä tietoa, miten tämä tarkalleen ottaen toteutetaan, Hirvonen toteaa.
Koska vuoteen 2023 on vielä pari vuotta aikaa, nyt täytyy Hirvosen mukaan varmistaa, ettei tehdä sellaisia säästöjä, jotka eivät johda kokonaisuuden kannalta mielekkääseen lopputulokseen. Valmistelussa tulee ottaa huomioon useita eri näkökulmia.
– Toivotaan, että tässä tehdään huolellinen ja viisas valmistelu, joka ei johda esimerkiksi palveluverkoston rampauttamiseen. Viime viikot ovat hyvin osoittaneet, millainen merkitys toimivalla lääkejakelulla on, Hirvonen muistuttaa.
Tuoreen, Pohjoismaissa tehdyn kyselyn mukaan Suomessa on oltu tyytyväisiä apteekkien toimintaan koronavirusepidemian ensimmäisinä viikkoina. Epsi Rating Groupin kyselyssä peräti 76,6, prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista ilmoitti olevansa oli tyytyväisiä apteekkien toimintaan.
– Aina kun puhutaan säästötoimenpiteistä, se herättää kysymyksen siitä, miten säästöt pystytään toteuttamaan rampauttamatta järjestelmiä. Nyt tämän suhteen ei vielä ole hirveästi villoja.
Lääkeasioiden tiekartan toimeenpano on laaja kehittämiskokonaisuus, joka kestää todennäköisesti useita hallituskausia.