Kauppakeskukset imevät apteekkeja – apteekkarit kertovat miksi
19.12.2019 11:50
Ostoskeskukset imevät apteekkeja kaupunkien kivijaloista ja kylien raiteilta. Asiakkaatkin voittavat – ainakin useimmat heistä.
Rowa-robotti siirtyy lasiseinän takana vauhdilla kiskoja pitkin ja kääntyy takahyllylle. Hyllyltä robotti poimii valkoisen lääkepakkauksen ja surraa kohti kaukaloa, jonne se pudottaa pakkauksen. Sitten Rowa palaa paikalleen odottamaan seuraavaa tehtävää.
Lasiseinän toisella puolella apteekkari Sari Kallioinen näkee tietokoneen ruudulta, mitä lääkettä Rowa kuljetti. Ibuprofeenia. Myymälän puolella farmaseutti poimii lääkkeet ja ojentaa ne reseptiasiakkaalle.
Pasilan Apteekki on sijainnut ennenkin Pasilan asemalla. Kun vanhan aseman purkaminen kolme vuotta sitten alkoi, apteekki muutti väistötiloihin kadun toiselle puolen Ratapihantielle.
Asiakkaat löysivät toimistotalon kivijalassa sijainneen apteekin huonosti. Paikka ei ollut hyvä. Kun uusi apteekki lokakuussa avattiin kauppakeskus Triplassa, vanhat asiakkaat palasivat.
– Osa on kysynyt, missä me olimme kolme vuotta, Kallioinen kertoo.
Kaksi tornia tyhjentää kivijalkaa
Helsingin itäiseen kantakaupunkiin on reilun vuoden aikana noussut kaksi uutta kauppakeskusta. Syksyllä 2018 avautui Kalasataman Redi ja tämän vuoden lokakuussa Pasilan Tripla.
Kauppakeskukset ovat tuoneet paljon uusia palveluita alueelle, mutta samalla vanhat palvelut ovat keskittyneet.
Triplassa Pasilan Apteekki sai kaverikseen toisen apteekin, Apteekki 51:n, joka muutti Pasilaan Kalliosta. Reilu vuosi sitten Sörnäisten apteekki siirtyi Kurvista Kalasatamaan, kauppakeskus Rediin.
Ympäristö muuttui koko ajan huonompaan suuntaan.
Kallion kivijalka-apteekkien häviämistä on harmiteltu muun muassa alueen vilkkaassa Facebook- ryhmässä.
”Miksi ihmeessä alueen apteekit muuttavat pois?”, kysyttiin viikko sen jälkeen, kun Tripla oli avattu.
Apteekkari Ari Sojakka ymmärtää harmistuksen. Hänen mukaansa apteekin pitäminen Kalliossa ei kuitenkaan ollut kovin kannattavaa.
Sojakka ehti toimia apteekkarina Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteyksessä kolme vuotta. Kun hänelle tarjoutui tilaisuus päästä Triplaan, päätös oli helppo.
– Fleminginkadun apteekki piristyi hieman, kun Kurvin apteekki siirtyi Rediin. Mutta sitten se hiljeni uudelleen, kun ratikat lakkasivat kulkemasta Helsinginkatua pitkin Hämeenkadun remontin vuoksi, Sojakka kertoo.
Helsingin itäisen kantakaupungin apteekit ovat siirtyneet ostoskeskusten läheisyyteen. Uusin magneetti on Tripla.
Apteekkarin mukaan ympäristö muuttui koko ajan huonompaan suuntaan. Jos Kurviin olisi vielä avattu uusi apteekki lähteneen tilalle, tilanne olisi heikentynyt lisää. Sojakan mukaan heillä ei riittänyt asiakkaita. Parin korttelin päässä sijaitsee Alppilan Apteekki.
– Edellinen apteekkari piti apteekkia auki iltakahdeksaan, mutta minä en pystynyt. Se oli muutenkin kannattavuuden rajoilla. Minulla oli kaikkein pienin apteekki sillä alueella, Sojakka sanoo.
Aukioloajat pitenevät
Triplassa on ainakin pitkät aukioloajat. Pasilan Apteekki palvelee juna-asemalla arkisin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja Apteekki 51 kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa iltayhdeksään. Molemmat ovat auki myös lauantaisin ja sunnuntaisin.
Triplan apteekkarit uskovat, että vaikka osalla asiakkaista matka apteekkiin nyt pitenee, kauppakeskuksessa apteekki tarjoaa parempaa palvelua kuin kivijalassa.
Triplassa on muun muassa isommat ja käytännöllisemmät tilat. Esimerkiksi Fleminginkadulla apteekkiin tultiin sisään kahdet portaat.
– Flemarin tilat eivät täyttäneet nykyajan vaatimuksia. Tänne pääsee hyvin lastenrattailla ja pyörätuolillakin. Kyllä apteekkiin pitää päästä hyvin sisään, Sojakka sanoo.
Farmaseuttipulan on pelätty pahenevan varsinkin ostoskeskuksissa, joissa tehdään pitkien aukioloaikojen vuoksi vuorotyötä.
Ja kun on isommat tilat ja pidemmät aukioloajat, tarvitaan lisää työntekijöitä. Fleminginkadulla saattoi käydä niin, ettei henkilökuntaa riittänyt palvelemaan kahta asiakasta yhtä aikaa.
Pasilan Apteekissa vitsaillaan, että Triplaan muuton vuoksi heitä on nyt triplasti enemmän Farmaseutti Eija Salo on iloinen uusista työkavereista.
Apteekit kärsivät farmaseuttipulasta, ja uusien apteekkien on pelätty pahentavan sitä – varsinkin kun monet niistä sijoittuvat ostoskeskuksiin, joissa tehdään pitkien aukioloaikojen vuoksi vuorotyötä.
Saloa tämä ei haittaa, sillä hän on tehnyt vuorotyötä ennenkin. Pasilan Apteekissa kuunnellaan työntekijöiden toiveita, ja työvuoroihin pystyy itse vaikuttamaan. Uusia työntekijöitä on löytynyt muutenkin helposti, ja Salo tietää hyvin, miksi.
– Pasilaan on helppo tulla, hän sanoo
Moni asiakas pitää kehityksestä
Uusissa apteekeissa on paljon teknologiaa tukena. Robotit ja digitaaliset hintalaput auttavat myös asiakasta. Apteekkien tarjontakin kasvaa, koska kauppakeskuksen apteekissa on tavallista isommat varastot.
Helppo tulla. Farmaseutti Eija Salo ja asiakas Tiina Vuosalmi-Aho kiittävät Triplan hyvää sijaintia.
Ja jos ihminen tulee kauppakeskukseen hoitamaan jotain asiaa, hän voi tehdä kaikki ostoksensa samalla kertaa.
Perjantaina aamupäivällä Pasilan Apteekin hyllyjen välissä kiertää vantaalainen Tiina Vuosalmi-Aho. Hän on hetkeä aiemmin käynyt työterveyslääkärillä Terveystalossa ja tullut hakemaan lääkärin määräämiä lääkkeitä.
Onpas hyvä, että täällä on nyt pitkät aukioloajat.
Hän on uudessa apteekissa ensimmäistä kertaa, ja uskoo tulevansa toistekin. Kotona Koivukylässä on lähiapteekki, mutta Pasila osuu sopivasti työmatkalle Ilmalaan.
– Tämähän on loistavalla paikalla niille, jotka kulkevat junalla. Katsoin jo tullessani, että onpas hyvä, että täällä on nyt pitkät aukioloajat, Vuorisalmi-Aho kiittelee.
Vuorisalmi-Aholle myös apteekin väliaikaiset tilat Ratapihankadulla ehtivät tulla tutuksi. Lokakuussa avattuun Triplaan hän tulee oikein mielellään.
– Olen käynyt täällä pari kertaa, ja kauppakeskus on mielestäni hyvin selkeä, hän sanoo.
Tukea ja turvallisuutta
Muutaman kilometrin päässä sijaitsee toinen uusi kauppakeskus, jota ei ole ihan samalla tavoin kehuttu. Apteekkari Leena Melartin on pyörittänyt Kalasataman apteekkia kauppakeskus Redissä nyt reilun vuoden.
Kokemukset ovat olleet pelkästään myönteisiä. Melartin viihtyy Redissä hyvin. Apteekkari on erityisen tyytyväinen siitä, että hän on pääsyt muiden yrittäjien seuraan.
– Kyse ei ole pelkästään turvallisuudesta, joka on tietenkin iso asia. Tykkään siitä, että emme ole yksin, hän sanoo.
Melartinin mukaan kaikki eroaa kivijalasta.
– Tämähän on kuin pieni kaupunki. Ihan eri maailma kuin Kurvissa. Asiakaskuntakin on paljon laajempi, hän sanoo.
Osa vanhoista asiakkaista on seurannut perässä, mutta paljon on tullut uusia. Vierestä löytyy tuhansia työpaikkoja sekä Helsingin uusin terveyskeskus.
Haasteitakin on ollut. Varsinkin alussa piti olla hereillä, että sai varaston muuttumaan uusien asiakkaiden tarpeisiin. Onneksi uudessa apteekissa on iso varasto.
Melartin on vahvasti sitä mieltä, että hänenkin apteekkinsa palvelee asiakkaita nyt paremmin kuin kivijalassa. Asiakkailta ei ole tullut kielteistä palautetta.
Kehitys jatkuu, uhkia nousee
Kun Apteekkarilehti selvitti 2018, mikä olisi unelmasijainti apteekille, kärkeen nousivat etelän kaupungit, ostoskeskukset, liikenteen solmukohdat ja muut kaupan ja palvelujen ääreltä löytyvät paikat.
Vielä parempi olisi, jos lähellä sijaitsisi terveysasema tai yksityinen lääkäriasema. Syrjässä kulkureiteiltä sijaitsevat kivijalka-apteekit eivät olleet enää haluttuja.
Näin myös näyttää tapahtuvan, kun sijainnin sääntelyä kevennetään. Esimerkiksi Tampereella on viime vuosina siirtynyt useita apteekkeja kivijaloista tavarataloihin ja kauppakeskuksiin. Finlaysonin apteekki muutti viime vuonna uuteen Ratinan kauppakeskukseen.
Samaan aikaan keskustellaan siitä, onko tavarataloilla tai kauppakeskuksilla ylipäänsä tulevaisuutta. Verkkokauppa on vienyt asiakkaita, ja ilmastonmuutos voi nopeastikin muuttaa kuluttajien suhtautumista ostosparatiiseihin.
Farmaseutti Matias Kuusisto järjestelee Apteekki 51:n hyllyjä ja tykkää tehdä kauppakeskuksessa vaadittavia iltavuoroja.
Varsinkin pääkaupunkiseudulla ollaan ihmetelty sitä, mistä kaikille uusille kauppakeskushankkeille riittää asiakkaita. Tätä ovat pohtineet myös Triplan apteekkarit.
Ari Sojakka myöntää, että asia huolestuttaa. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että juuri Triplassa apteekki on todennäköisesti parhaiten suojassa muutokselta.
– Pasila kasvaa vielä. Tänne tulee tuhansia työpaikkoja lisää, mikä tuo kauppakeskukseen ja apteekkiin lisää asiakkaita, Sojakka uskoo.
Viime vuoden toimintakyselyssä 140 apteekkaria 591:stä ilmoitti työskentelevänsä kauppakeskuksessa tai tavaratalossa. Selvästi vähemmän, 106 apteekkia, sijaitsi kaupungin kivijalassa.
Suurin ryhmä on yhä maaseutuapteekit (260), mutta maallakin apteekit ovat siirtyneet markettien ja huoltoasemien yhteyteen, mikä jää tässä jaottelussa piiloon.
Teknologiaa ja pitkiä päiviä
Rowa-robotin työpäivä Pasilan Apteekissa jatkuu. Apteekkari Sari Kallioinen siirtyy esittelemään toista uutuutta, lääkejäteseinää.
Tyylikkäässä seinässä on omat luukkunsa lääkejätteelle, lääkeruiskuille, kuumemittareille ja jodille. Kallioinen demonstroi sitä, miten jätteiden keruu toimii.
– Täältä ei voi kukaan ottaa itse mitään pois, ja se lisää meidän turvallisuuttamme. Myöskään piikkivahingot eivät ole enää mahdollisia. Ympäristöpalvelujen kuntayhtymä hakee roskikset pois, hän esittelee.
Kallioinen on tehnyt Triplassa pitkää päivää avaamisesta asti – mutta ihan vapaaehtoisesti. Itse muutto oli iso ponnistus, ja Kallioinen varautuikin tekemään alussa paljon töitä.
– Olen niin tohkeissani, että en malta lähteä kotiin, hän sanoo.