Apteekkari
maanantai 25.11.2024

Kannabiksella hoidetaan lääkäriltä salassa


ISTOCKPHOTO 14.10.2014 22:12

Yli puolet suomalaisista kotikasvattajista kertoo viljelevänsä kannabista lääkekäyttöä varten.

Kannabiksella lääkitään lukuisia erilaisia sairauksia ja vaivoja. Tästä ei kuitenkaan yleensä keskustella hoitavan lääkärin kanssa, vaikka sairaudet ja vaivat, joihin kannabista käytetään, olisivat lääkärin diagnosoimia.

Tiedot käyvät ilmi kuudessa maassa tehdystä kannabiksen kotikasvattajiin kohdistuneesta tutkimuksesta. Suomen lisäksi tutkimuksessa olivat mukana Australia, Belgia, Iso-Britannia, Saksa ja Tanska.

Suomessa, Australiassa ja Iso-Britanniassa yli puolet vastanneista kertoi kasvattavansa kannabista lääkekäyttöä varten. Saksassa ja Tanskassa tämä osuus oli 35–40 prosentin ja Belgiassa 20 prosentin tietämillä.

Tavallisimmin kannabista käytettiin masennukseen ja mielialahäiriöihin, kroonisiin kiputiloihin sekä ahdistus- ja paniikkioireisiin. Suomessa moni ilmoitti käyttävänsä kannabista myös alkoholiongelmien hoitoon.

Suurimmalla osalla käyttäjistä lääkärin diagnoosi

Kaksi kolmasosaa "lääkekasvattajista" ilmoitti saaneensa lääkärin diagnoosin vaivoilleen.

Tavallisinta kuitenkin oli, että vastaajat eivät olleet kertoneet kannabiksen lääkekäytöstään lääkärilleen (59 %). Suomessa kannabiksen käytön salaaminen hoitavalta lääkäriltä (68 %) oli yleisempää kuin muissa maissa.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka kannabiksen ainesosien hyödyllisestä vaikutuksesta on tietoa joissakin sairauksissa, voivat vaikutukset olla joissakin muissa sairauksissa enemmänkin haitallisia kuin hyödyllisiä. Siksi asian puheeksi otto hoitavan lääkärin kanssa olisi tärkeää.

Tutkijat huomauttavat myös, että toistaiseksi ei ole löytynyt yhtään lääketieteellistä käyttötarkoitusta, johon ei olisi olemassa kannabinoideja käyttökelpoisempia lääkeaineita.

Tutkimus suoritettiin verkkokyselynä internetin välityksellä ja näistä kuudesta maasta siihen vastasi yhteensä 5 313 kannabiksen kasvattajaa. Suomesta hyväksyttyjä vastauksia kertyi 1 179.

TIINA KUOSA

Tutkimuksesta lisää >

Takaisin