Joka neljäs statiinilääkitys muutetaan nopeasti
23.02.2011 14:40
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kolesterolilääkityksen aloituksessa käytetty statiiniannos on pieni suhteessa annoksiin, joista on eniten näyttöä sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisyssä.
Joka neljäs uusista statiinilääkkeiden käyttäjistä siirtyy suurempaan tablettivahvuuteen tai toiseen statiiniin ensimmäisen hoitovuoden aikana, selviää uudesta suomalaistutkimuksesta.
Lääkärilehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana lähes 27 000 suomalaista, jotka aloittivat statiinilääkityksen syys-joulukuussa 2007. Statiinihoidoista 94 prosenttia aloitettiin suositusten mukaisesti simvastatiinilla. Hoito aloitettiin yleensä pienin tablettivahvuuksin (10 tai 20 mg).
Atorvastatiinilla tai rosuvastatiinilla hoidon aloitti alle kolme prosenttia potilaista. Muilla statiineilla (fluvastatiini, lovastatiini tai pravastatiini) aloitti yhteensä noin kolme prosenttia potilaista.
Simvastatiinilla tai rosuvastatiinilla hoidon aloittaneista noin joka viides (20% ja 21%) vaihtoi joko tabletin vahvuutta tai lääkeainetta ensimmäisen hoitovuoden aikana, fluvastatiinilla ja atorvastatiinilla aloittaneista noin joka kolmas (31% ja 29%).
Simvastatiinilla aloittaneet vaihtoivat useammin toiseen vahvuuteen kuin toiseen lääkeaineeseen, muilla statiineilla aloittaneet päinvastoin. Simvastatiinilla aloittaneista muutoksia oli etenkin niillä, jotka aloittivat hoidon 10 tai 20 mg:n tabletilla. Lääkityksen lopettaneiden osuus oli pienin atorvastatiinilla aloittaneista (10%) ja suurin lovastatiinilla aloittaneista (15%).
Käypä hoito -suosituksen mukaan statiinin aloitusannoksen on syytä olla riittävän tehokas, esimerkiksi simvastatiinia 40 mg vuorokaudessa. Aloittamalla statiinihoito riittävän suurella annoksella voidaan jossain määrin vähentää annoksen säätämisestä johtuvia laboratorio- ja vastaanottokäyntejä, tutkijat pohtivat. (IK)
Lähde: Statiinihoito aloitetaan simvastatiinilla pienin annoksin (Suom Lääkäril 2011, 7: 568 –571).