Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Itsehoitolääkkeiden kauppamyynnille ei juuri tukea


IIRO KOSKELAINEN 16.02.2010 16:20

Itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen päivittäistavarakauppoihin ei saa laajaa kannatusta.

Päivittäistavarakauppa ry:n tiistaina Helsingissä järjestämässä keskustelutilaisuudessa päivittäistavarakauppiaiden ajama itsehoitolääkkeiden myynnin laajentaminen kauppoihin sai nihkeän vastaanoton.

Nykyistä mallia, jossa itsehoitolääkkeitä myydään nikotiinikorvaustuotteita lukuun ottamatta vain apteekeissa, kannattivat Apteekkariliiton lisäksi Farmasialiitto, Lääketeollisuus, Rinnakkaislääketeollisuus, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Kannanotoista selvisi, että myös molempien suurten hallituspuolueiden, Keskustan ja Kokoomuksen, eduskuntaryhmät eivät pidä myyntikanavan laajentamista tarpeellisena. Ne perustelivat kantaansa muun muassa potilasturvallisuudella ja kattavan apteekkiverkoston turvaamisella. Kokoomus myös epäili, että päivittäistavarakauppojen valikoimiin päätyisivät itsehoitolääkkeistä vain menekkituotteet.

Kantaa asiaan ei puolueena ottanut Vihreät eivätkä lääketukkuliikkeet Oriola ja Tamro. Kaupan myyjiä ja apteekkien teknistä henkilökuntaa edustanut Palvelualojen ammattiliitto PAM toi esille useita ongelmia, joita myynnin laajentaminen aiheuttaisi, mutta sen kanta asiaan jäi epäselväksi. Työ- ja elinkeinoministeriö linjasi, että asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön toimivaltaan.

Myönteisesti myynnin laajentamiseen suhtautuivat päivittäistavarakauppiaiden lisäksi Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA, Kilpailuvirasto, Suomen kuluttajaliitto ja Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmää edustanut Bjarne Kallis. (TK)

Apteekkariliiton kannanotto (pdf) >

Takaisin