Apteekkari
perjantai 03.05.2024

Interferonit avuksi viruslääkeresistenssissä?


26.11.2009 09:24

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan interferoneista saattaa löytyä apua mahdolliseen viruslääkeresistenssiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virusinfektioyksikössa tehdyn tutkimuksen mukaan pandeeminen influenssa A(H1N1)v-virus on erittäin herkkä elimistön omille viruspuolustuksen välittäjäaineille, interferoneille, jotka estävät tehokkaasti sikainfluenssaviruksen kasvua ja leviämistä tulehdusalueella.

Havainto tukee interferonien käytön mahdollisuutta lääkehoitona A(H1N1)v-virusinfektiossa, mikäli virus kehittyy vastustuskykyiseksi nykyisille viruslääkkeille oseltamiviirille ja tsanamiviirille.

– Tällä hetkelle resistenssiongelmaa ei vielä ole. Influenssavirukset muuntuvat kuitenkin herkästi ja nopeasti. Tämän vuoksi esimerkiksi kausi-influenssavirusrokotetta muutetaan vuosittain, kertoo tutkija Pamela Österlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Österlundin mukaan interferoneja voitaisiin tarvittaessa käyttää vakaviin tautitapauksiin, esimerkiksi tehohoidossa.

Tutkimuksessa havaitttiin myös, että sikainfluenssavirus laukaisee ihmisen puolustusjärjestelmän soluissa samankaltaisen välittäjäaineiden tuotannon kuin kausi-influenssavirus, vaikka kyseessä on aivan uudentyyppinen influenssavirus.

Tutkimus on ensimmäinen ihmisen soluissa kuvattu sikainfluenssaviruksen infektiomalli. Siinä käytettiin Suomessa kesällä 2009 eristettyä influenssa A(H1N1)v-viruskantaa. (TK)

Tutkimus on julkaistu Journal of Virology -lehdessä.

 

Takaisin