Ikäihmisten lääkehoito onnistuu yhteistyöllä
12.04.2013 10:16
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) toivoo, että lääkealan ammattilaisten osaamista hyödynnetään aiempaa enemmän ikäihmisten lääkehoidon toteuttamisessa.
Kotona asuvilla 75 vuotta täyttäneillä on jo nyt käytössään keskimäärin kahdeksan lääkettä ja laitoshoidossa olevilla noin yksitoista.
– Väestön ikääntyminen lisää lääkkeiden kulutusta entisestään. Samalla asiakasmäärät ja -tarpeet ikäihmisten palveluissa kasvavat niin, ettei mikään ammattiryhmä pysty niihin yksin vastaamaan, hän totesi Järkevää lääkehoitoa moniammatillisesti -seminaarissa.
Risikko muistuttaa, että kaikkien ammattiryhmien osaamista ja osallistumista on hyödynnettävä optimaalisella tavalla, jotta potilaan lääkkeiden käyttö toteutuisi järkevästi.
– Moniammatillinen työtapa parantaa lääkehoitojen tuloksia, kun lääkärit, hoitajat, farmasian alan ammattilaiset ja muut terveydenhuollon toimijat rakentavat potilaan hoitopolkua yhdessä. Esimerkiksi lääkehoidon kokonaisarvioinnissa proviisori tai farmaseutti arvioi perusteellisesti potilaan lääkehoitoa ja tekee havainnoistaan raportin lääkärille mahdollisia lääkitysmuutoksia varten.
Ministerin mukaan ikäihmisten lääkehoidosta vastaaville on tarjolla muitakin hyviä käytännön työkaluja, kuten Fimean verkkosivuilta löytyvä iäkkäiden lääkityksen tietokanta.Toimivia työtapoja kehitetään Fimean käynnistämässä moniammatillisessa verkostossa, jonka tavoitteena on järkeistää ikäihmisten lääkkeiden käyttöä.
– Olen hyvin tyytyväinen siihen, että tämä eri ammattiryhmien yhteinen verkosto selkiyttää moniammatillista toimintaa ja tukee työtä myös käytännössä, ministeri Risikko kiittää.
ERJA ELO
Takaisin