Apteekkari
keskiviikko 01.05.2024

Ihmiset kaipaavat henkilökohtaista tukea painonhallintaan


11.11.2009 09:44

Painonhallinta koetaan yleisesti vaikeaksi, ja laihdutetut kilot tulevatkin lähes aina takaisin, selviää Apteekkariliiton verkkokyselystä.

Reilu enemmistö vastaajista (84 %) oli yrittänyt laihduttaa jossain vaiheessa elämäänsä, ja jopa noin joka neljäs oli laihduttanut kuusi kertaa tai useammin. Lähes 70 % kertoi pitävänsä ammattilaisen antamaa henkilökohtaista painonhallintatukea tärkeänä. Vastanneista 13 % kertoi, että ei ole koskaan laihduttaessaan päässyt tavoitteisiinsa ja 40 % oli päässyt tavoitteisiin harvoin. Vain 30 % koki useimmiten saavuttaneensa haluamansa painon.

Kyselystä kävi ilmi, että laihdutetut kilot tulevat lähes aina takaisin. Vain 23 % vastanneista sanoi, ettei paino ole koskaan palannut entiselleen laihdutuksen jälkeen.

Tyypillisimmin painonnousua yritetään hillitä lisäämällä liikuntaa, vähentämällä syömistä ja muokkaamalla ruokavaliota terveellisempään suuntaan.

Vähän uskoa vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Vastaajia pyydettiin arvioimaan eri painonhallintamenetelmien tehokkuutta asteikolla 1-5 (5=erittäin tehokas, 1= ei lainkaan tehokas). Liikunnan lisääminen sai kokonaisarvosanaksi 4,5, ruokaremontti 4,4 ja syömisen vähentäminen 4,2. Lähes puolet vastanneista sen sijaan piti vähähiilihydraattista ruokavaliota tehottomana painonhallinnan kannalta ja se sai tehokkuusarvosanaksi 2,6.

Ihminen vai internet?

Internet-palveluiden tarjoamaa painonhallintatukea tärkeänä tai erittäin tärkeänä piti 37 % vastaajista, kun taas 26 % ei pitänyt sitä tärkeänä tai lainkaan tärkeänä.

Sen sijaan 67 % piti ammattilaisten antamaa henkilökohtaista tukea tärkeänä tai erittäin tärkeänä apuna painonhallinnassa.

– Teoriassa painon pudottaminen on yksinkertaista: täytyy kuluttaa enemmän kuin syö. Monille tällaisen elintapamuutoksen tekeminen on kuitenkin erittäin vaikeaa ilman ammattilaisen antamaa henkilökohtaista tukea, jolla voidaan vahvistaa motivaatiota ja muutosvalmiutta kunkin omassa arkielämässä, sanoo asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta.

Suomen Apteekkariliitto toteutti suomalaisten ajatuksia painonhallinnasta kartoittavan verkkokyselyn syyskuussa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 4 289 henkilöä. (TK)

Takaisin