Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Hyssälä: Itsehoitolääkkeet vain apteekista


ERKKI KOSTIAINEN 09.02.2010 10:11

Päivitetty 13:40 Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä vahvisti tänään jälleen kerran kantansa itsehoitolääkkeiden säilyttämisestä vain apteekkimyynnissä.

– Itsehoitolääkkeitä ei voida luokitella kulutustavaroiksi eikä niitä voida käyttää kevyin perustein, sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) totesi Tulevaisuuden apteekki –seminaarissa Helsingissä tiistaina.

Hyssälä vahvisti jo useasti aikaisemmin esittämänsä kannan, että itsehoitolääkkeitä voidaan myydä tulevaisuudessakin vain apteekeista.

Lääkkeiden verkkokauppa tulee

Hyssälä kertoi, että apteekkien verkkopalvelutoimintaa ja lääkekaapit korvaavia apteekin palvelupisteitä koskevia säännöksiä pohditaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä, ja että esitys annetaan eduskunnalle vielä tämän vuoden aikana.

Hyssälä muistutti, että apteekki on vastuussa lääkeneuvonnasta myös silloin, kun lääke ostetaan palvelupisteestä tai internetin kautta apteekista.

- Potilaan on tiedettävä, miten lääkettä käytetään, millaisia ovat lääkkeen mahdolliset haittavaikutukset ja mihin voi ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa, ministeri painotti.

Hyssälä kertoi, että myös sivuapteekin pitämistä ollaan helpottamassa, ja että ministeriö valmistelee tämän vuoden aikana lääkepoliittiset linjaukset vuoteen 2020 yhdessä sidosryhmien kanssa.

”Tämä on tulevaisuuden ala”

– Tulevaisuuden apteekki on farmaseuttinen palvelukeskus, silminnähden apteekkien roolin tukevoittamisesta terveydenhuollossa innostunut Hyssälä totesi.  

Hän piti erittäin myönteisinä apteekkien tarjoamia uusia palveluita, kuten lääkkeiden koneellista annosjakelua, lääkehoidon kokonaisarviointia ja pitkäaikaissairauksiin liittyviä neuvontapalveluita.

– Meidän täytyy nyt katsoa, mitkä ovat apteekkien resurssit. Tämä on mietintämyssyssä, Hyssälä viittasi apteekkien kurjistuvaan taloustilanteeseen.

Hyssälä muistutti myös, että väestön ikääntymisen myötä apteekkipalveluiden kysyntä kasvaa tulevaisuudessa voimakkaasti ja että hyvä lääkehoito ei toteudu vieläkään kaikkialla vanhustenhuollossa. (IK-EK)

Takaisin