Hajanaiset lääkitystiedot viimein yhteen?
18.02.2016 09:30
Osana Lääkityslista-uudistusta pohditaan myös sitä, kuinka laajasti potilaan tietojen tulisi näkyä apteekeissa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehittää parhaillaan valtakunnallista Lääkityslistaa osaksi Kanta-palveluita.
Palvelun toivotaan ratkaisevan toistaiseksi hyvin hajanaista tietoa potilaan oikeasti käytössä olevista lääkkeistä.
Nykyisin jokaisella terveydenhuollon organisaatiolla on käytössä omat lääkityslistansa, joiden ajantasaisuus on vaihtelevaa.
Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan terveyskeskuksen sairauskertomuksen lääkitystieto poikkesti todellisesta käytöstä jopa 83 prosentilla kotihoidon 75 vuotta täyttäneistä asiakkaista.
Reseptikeskuksen tiedot puolestaan sisältävät tiedot vain reseptilääkkeistä, eivätkä tiedot pysy vielä ajantasaisena, jos lääkitystä muutetaan reseptin voimassaolon aikana.
Visio: Potilaat täyttävät itsehoitolääkkeitä koskevat tiedot Lääkityslistaan
Valtakunnallinen Lääkityslista koostuisi Reseptikeskukseen ja potilaskertomuksiin merkityistä lääkitystiedoista, joista tiedonhallintapalvelu koostaisi Lääkityslistan automaattisesti.
Lista näkyisi kaikille potilaan hoitoon osallistuville samanlaisena, Omakannan kautta myös potilaalle.
Kaikki hoitoon osallistuvat päivittäisivät listaa automaattisesti, kun he tallentaisivat tietoa valtakunnallisiin tietojärjestelmäpalveluihin.
Tiedot itsehoitolääkkeistä tulisivat mukaan vain, jos potilas kertoo niistä hoitajalle tai lääkärille ja tieto kirjataan potilastietojärjestelmään.
– Pitkällä tähtäimellä toivomme, että potilas voisi itse omien terveyskansioidensa kautta kirjata tiedot käyttämistään itsehoitolääkkeistä ja luontaistuotteista, operatiivisen toiminnan ohjauksesta vastaava ylilääkäri Heikki Virkkunen kertoo.
Virkkunen arvioi, että Lääkityslista voisi olla käytössä vuonna 2020. Potilaan mahdollisuus kirjata itsehoitolääkkeitä tai luontaistuotteita edellyttää, että Kanta-palveluihin rakennetaan ensin potilaiden omat terveyskansiot.
Kuinka laajasti potilaan tiedot tulisi näkyä apteekeissa?
Osana Lääkityslista-uudistusta pohditaan myös sitä, kuinka laajasti potilaan tietojen tulisi näkyä apteekeissa.
– Tähän liittyy kiinteästi keskustelu apteekin tehtävistä, eikä sitä ole vielä oikein kunnolla käyty, Virkkunen sanoo.
Virkkunen ei itse rajaisi laajempaa näkymään pois apteekeilta, etenkin jos potilas haluaa tietojen olevan apteekin käytössä esimerkiksi lääkityksen tarkistusta tai kokonaisarviointia varten.
– Osa lääkäreistä kuitenkin pelkää, että apteekit puuttuvat siihen, onko jokin lääke tarpeellinen vai ei. Pelkona on, että jokin lääkärin tarpeelliseksi katsoma lääke saattaisi apteekin kommentoimisen jälkeen jäädä käyttämättä.
Uudistuksen toivotaan kuitenkin helpottavan lääkityksen tarkistuspalveluita ja lääkehoidon kokonaisarviointeja, jos palvelut voidaan jatkossa perustaa Lääkityslistan tiedoille, eikä niitä varten tarvitse enää tehdä lääkitystietojen esiselvitystä.
Muutos parantaisi potilasturvallisuutta, kun mahdolliset lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset saataisiin paremmin tietoon. Muutoksen odotetaan tuovan myös kustannushyötyjä, jos lääkityshaitat vähentyvät.
Lääkehoidon päivää vietetään 17.3. eri puolilla Suomea. Päivän teemana on lääkehoidon kokonaisuuden hallinta ja lääkitysturvallisuus. Lisätietoja: www.laakehoidonpaiva.fi ja #laakehoidonpaiva
Takaisin