Glukoosinpoistajat yllättivät epäilijät
15.04.2016 08:17
Glukoosinpoistajien käytön uskotaan yleistyvän tyypin 2 diabeteksen hoidossa erityisesti korkean riskin potilalla.Tähän asti lääkkeiden käyttö on ollut maltillista.
Syksyllä raportoitu tutkimus osoitti, että diabeteslääke empagliflotsiini (Jardiance) vähentää sydän- ja kokonaiskuolleisuutta tyypin 2 diabeteksessa (1).
– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun diabeteslääkkeen todettiin näin selkeästi vähentävän sydänkuolemia isossa kansainvälisessä tutkimuksessa. Erityisesti se vähensi sydämen vajaatoiminnan ilmaantuvuutta korkean riskin potilailla, kertoo endokrinologian ylilääkäri, dosentti Leo Niskanen HYKS:stä.
Suomessa glukoosinpoistajat empagliflotsiini ja dapagliflotsiini (Forxiga) hyväksyttiin juuri 100 prosentin erityiskorvausluokkaan tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla.
– Tähän saakka näiden lääkkeiden käyttö on ollut varsin maltillista, mutta nyt se todennäköisesti nousee aivan uuteen lentoon.
Rumasta ankanpoikasesta kuoriutui joutsen
Glukoosinpoistajat herkistävät munuaiset poistamaan glukoosia virtsaan, mikä parantaa diabeetikon sokeritasapainoa. Lääkkeet laskevat myös painoa ja verenpainetta, eivätkä ne altista hypoglykemialle eli liian alhaiselle verensokerille.
Niskanen uskoo, että glukoosinpoistajien käyttö lisääntyy erityisesti korkean riskin diabetespotilailla, joilla verensokeri ja verenpaine ovat koholla muusta lääkityksestä huolimatta.
– Aiemmin näihin lääkkeisiin suhtauduttiin melko epäilevästi. Nyt ylenkatsotusta, rumasta ankanpoikasesta on kuoriutunut kaunis joutsen, hän vertaa.
Niskanen kaipaa vielä lisää tutkimustietoa siitä, suojaavatko kaikki glukoosinpoistajat sydäntä ja mihin vaikutus perustuu. Lisäksi tulisi tutkia, miten lääkkeet toimivat piilevää sydämen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla ja millaisia munuaisvaikutuksia niillä on.
Ketoasidoosin riskit tunnistettava
Hyötyjen lisäksi glukoosinpoistajiin liittyy myös haittoja. Vakavin niistä on diabeettisen ketoasidoosin eli happomyrkytyksen riski.
Diabeettinen ketoasidoosi on vakava tila, joka kehittyy tyypillisesti tyypin 1 diabetespotilaille, kun verenkierrossa on liian vähän insuliinia. Glukoosinpoistajien käyttäjillä tilaa on raportoitu potilailla, joiden verensokeriarvot ovat olleet vain kohtalaisesti koholla.
Euroopan lääkeviraston lääketurvallisuuskomitea antoi juuri suosituksia, joilla riskiä voidaan vähentää. Glukoosinpoistajia käyttävien potilaiden tulisi tunnistaa ketoasidoosin oireet, joita ovat muun muassa nopea painon lasku, pahoinvointi, janon tunne ja sekavuus.
Lääkkeitä tulee määrätä varoen potilaille, joilla on haitoille altistavia riskitekijöitä. Hoito tulisi myös keskeyttää merkittävien leikkausten tai vakavien sairauksien ajaksi.
Niskasen mukaan ketoasidoosin riski ei estä glukoosinpoistajien käyttöä oikein valituilla potilailla. Liittyyhän vastaava riskitilanne – laktaattiasidoosi – myös metformiinin käyttöön, ja sen kanssa on opittu toimimaan.
– Riski lienee aika pieni ja ennakoitavissa. Kaikkien, jotka näitä lääkkeitä käyttävät, tulee kuitenkin tietää niiden mahdolliset haitat, hän korostaa.
(1) N Engl J Med 2015; 373: 2117–2128, DOI: 10.1056/NEJMoa1504720
Takaisin