Apteekkari
torstai 28.11.2024

Fimea suosittelee: iäkkäiden lääkehoidot järkeviksi yhteistyöllä


INGIMAGE 30.06.2016 11:01

Eri alojen ammattilaisten yhdessä tekemät lääkityksen tarkistukset ja valtakunnallisen lääkityslistan käyttöönotto ehkäisevät lääkitysongelmien syntymistä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on julkaissut kansalliset suositukset siitä, miten iäkkäiden lääkehoitoja voitaisiin Suomessa optimoida.

Suositukset pohjautuvat Fimean kokoaman kansallisen verkoston kokemuksiin. Verkosto pilotoi ja kehitti vuosina 2012–2015 erilaisia moniammatillisia tiimityön malleja iäkkäiden lääkehoitojen järkestämiseen.

Verkostoon kuului lääkäreitä, sairaanhoitajia, farmaseutteja ja proviisoreita, mukana oli myös yksityisiä apteekkeja.

Lääkitysongelmia pitää ehkäistä ennalta

Fimean mukaan lääkkeiden järkevän käytön toteutumisessa on ongelmia kaikilla tasoilla: rakenteissa, organisaatioissa ja tiimien toimintatavoissa.

Iäkkäiden lääkehoidon ongelmat johtuvat pitkälti siitä, että potilaan hoito ei ole riittävän kokonaisvaltaista. Haasteena on myös potilastietojen puutteellinen kulku.

Fimean antamien suositusten tavoitteena on ennaltaehkäistä lääkitysongelmien syntymistä etukäteen, ei korjata niitä jälkikäteen.

Lisää lääkehoidon koulutusta

Ongelmien ratkaisemiseksi Fimea suosittelee valtakunnallisen lääkityslistan nopeaa käyttöönottoa. Lisäksi on kehitettävä potilastietojen sujuvaa liikkumista hoitoon osallistuvien tahojen välillä.

Fimea lisäisi lääkehoidon koulutusta ja moniammatillisia koulutusjaksoja kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmien perus- ja täydennyskoulutuksiin.

Järkevän lääkehoidon edistäminen kannattaa kohdistaa paljon lääkkeitä käyttäviin ikäihmisiin. Parhaimmillaan moniammatillinen yhteistyö tuo kliinisen farmasian osaamista terveydenhuollon arkeen, erityisesti kotihoitoon ja palveluasumiseen.

Fimean mukaan lääkkeiden käytön järkeistäminen ei kuitenkaan onnistu yksittäisillä "tempuilla", kuten lääkehoidon arviointityökaluilla.

Suomessa tarvitaan systemaattista lääkehoidon optimointia, jossa jatkuva seuranta on tärkeää.

Takaisin