Fimea seuraa aktiivisesti koronavirusinfektion lääkehoitojen kehitystä
24.03.2020 13:55
Lääkeviranomaiset ovat sitoutuneet arvioimaan koronavirusinfektioon liittyviä rokote- ja lääketutkimuksia nopeasti.
Euroopassa ja muualla maailmassa on meneillään useita kliinisiä lääketutkimuksia koronavirusinfektion hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi.
Fimea seuraa tilannetta aktiivisesti ja se on asettanut koronavirusinfektion liittyvät lääkehoito- ja rokotetutkimukset etusijalle myyntilupahakemusten arvioinneissa.
Myös Euroopan lääkevirasto EMA on valmistautunut nopeaan arviointiprosessiin. Fimean mukaan odotettavissa, että näitä prosesseja on käynnistymässä lähiaikoina.
Julkisuudessa on ollut esillä paljon erilaista tietoa koronavirusinfektioon mahdollisesti tehoavista lääkkeistä ja lääkeyhdistelmistä.
Fimea muistuttaa, että tiedot ovat usein puutteellisia ja mahdolliset väitteet tehosta ja turvallisuudesta eivät välttämättä perustu laadukkaisiin kliinisiin lääketutkimuksiin.
Myyntiluvatonta voi käyttää erityisluvalla
Lääkevalmisteen myyntilupa edellyttää, että valmisteen tehosta ja turvallisuudesta on riittävät tiedot. Tämä korostuu niissä valmisteissa, joita pyritään antamaan ennaltaehkäisevästi tai sairauden alkuvaiheessa isolle potilasjoukolle.
Myyntiluvattomilla valmisteilla ei ole lääkeviranomaisen vahvistamaa, näyttöön perustuvaa tehoa ja turvallisuutta, ja niiden käyttö on lainsäädännössä tarkoin säännelty.
Suomessa myyntiluvattomien lääkevalmisteiden käyttäminen on mahdollista kliinisissä lääketutkimuksissa tai Fimean myöntämällä erityisluvalla. Erityislupa voidaan myöntää, jos käytettävissä ei ole muuta hoitoa tai muulla hoidolla ei ole saavutettavissa toivottua tulosta.
Luvan hakee yleensä apteekki tai sairaala-apteekki. Lupa voi koskea yksittäistä potilasta tai tiettyä terveydenhuollon yksikköä, kuten sairaalaa. Hoitava lääkäri vastaa aina määräämästään hoidosta, ja myyntiluvattomia lääkevalmisteita määrättäessä tämä vastuu korostuu.
Takaisin