Farmaseuttista apua arvostetaan - "Hoitajat ovat hoivakodeissa todella yksin"
14.09.2016 09:00
Farmasian ammattilaiset ovat törmänneet hoivakodeissa monenlaisiin lääkehoidon ongelmiin. Lääkkeitä murskataan, vaikka ei pitäisi, ja säilytyslämpötiloja seurataan huonosti.
Farmasian ammattilaiset voisivat tukea hoivakotien lääkehoitoa paljon nykyistä enemmän, toteavat LHKA-koulutettu proviisori Heini Kari ja farmaseutti Riikka Leppänen.
He tarjoavat palveluita hoivakodeille Aino ja Eino Lääkehoitopalvelut Oy:n kautta.
– Hoitajat ovat hoivakodeissa todella yksin. Lääkäri käy paikalla ehkä parin viikon välein, ja silloinkin hänen aikansa menee akuuttien asioiden hoitoon. Farmasian ammattilaisen apu tulee ehdottomasti tarpeeseen, Heini Kari uskoo.
Kari ja Leppänen ovat törmänneet hoivakodeissa monenlaisiin lääkehoidon ongelmiin. Lääkkeitä murskataan, vaikka ei pitäisi, ja säilytyslämpötiloja seurataan huonosti.
Ikääntyneillä on käytössä lääkkeitä, joita he eivät enää tarvitse tai jotka eivät heille sovi. Kun uusi lääkehoito aloitetaan, kukaan ei välttämättä seuraa, onko siitä potilaalle hyötyä.
– Useimmat hoivakotien hoitajat kyllä haluavat toteuttaa lääkehoitoja hyvin ja oikein. He ovat tyytyväisiä, kun he saavat lisää tietoa ja työkaluja, jotta he pystyvät toimimaan potilaan parhaaksi, Heini Kari kuvailee.
"Farmaseuttisen konsultaation tulisi kuulua hoivakodin arkeen"
Farmasian ammattilainen voi antaa hoitajille aivan konkreettisia neuvoja lääkehoitojen toteuttamiseen. Hän voi tarkistaa asukkaiden lääkelistoja ja ehdottaa mahdollisia muutoksia lääkärille.
Lisäksi hän voi kouluttaa hoitajia esimerkiksi riskilääkitysten seurannassa, päivittää lääkehoitosuunnitelman ja neuvoa luotettavia tiedonlähteitä.
– Farmasian ammattilaisen konsultoinnin tulisi mielestäni kuulua jokaisen vanhusten hoivakodin arkeen. Kiertävä farmaseutti voisi huolehtia vaikkapa useasta pienestä hoivakodista, Riikka Leppänen visioi.
Heini Kari huomauttaa, että farmasian ammattilaisen interventio voi tuoda vanhustenhoidossa selvää säästöä. Jos ikääntyneeltä voitaisiin poistaa vaikkapa huimausta aiheuttava lääke, hän ei kaatuisi ja saisi lonkkamurtumaa, säästö olisi kymmeniä tuhansia euroja.
Lue lisää, miten Salo vähentää lääkitysarvioinneilla kaatumisista johtuvia kuluja >
Takaisin