Apteekkari
maanantai 25.11.2024

Enemmän jodia suomalaisille


ISTOCKPHOTO 13.08.2014 10:48

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Takaisin