Demokratian juhlaa – ja arkea
10.04.2019 15:59
TULEVANA VIIIKONLOPPUNA maassa on eduskuntavaalit – demokratian juhlahetki. Sen jälkeen jatkuu arkinen aherrus, jossa demokratia näyttää myös haasteensa.
Politiikka ei ole helppo laji, eikä se ole viime vuosina helpottunut. Globaali talous ja väestönkehitys ovat kaventaneet poliittisen päättäjän liikkumavaraa.
Median murros on tuonut tiedon nopeasti kaikkien saataville, kaikkialla. Kuka tahansa voi jakaa omissa nimissään perusteltua tai vähemmän perusteltua näkemystään sosiaalisen median kanavissa. Poliittiseen päättäjään kohdistuu suuri paine ja paljon odotuksia.
Tämä on muokannut myös poliittista kulttuuria. Ulkopuolisen maailman sykäykset tulevat päättäjille nopeasti ja vaativat pikaista reagointia. Aikaa oman näkemyksen muodostamiseen on vähän – ja vielä vähemmän aikaa jää riittävän taustatiedon hankkimiseen.
KULTTUURIN MUUTOS ja nopeasyklisyys haastavat asiantuntijoitakin. Entistä kompleksisempi maailma vaatii entistä yksinkertaistetumpaa tietoa. Kuinka saada äänensä kuuluviin silloinkin, kun keskustelua käydään tunteella – ja lyhyin viestein sosiaalisessa mediassa? Millainen merkitys on tutkitulla tiedolla, kun tunne ja ideologia tempaavat mukaansa?
Monimutkaiset syy-seuraussuhteet eivät mahdu 280 merkin viestiin, vaan on helpompi tarttua yksityiskohtiin tai myydä osaratkaisuja.
Rokotekeskustelu on hyvä esimerkki aiheesta, jossa asiantuntemus ja vahva näkemyksellisyys ovat hetkittäin jyrkässä ristiriidassa. Pitkän tieteellisen uran tehneet tutkijat debatoivat sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa vahvaa tunnetta vastaan, eikä tutkittu tieto usein saa painoa, joka sille yhteiskunnallisessa keskustelussa kuuluisi.
Toistaiseksi rokotekriittisyys ei ole vaikuttanut merkittävästi yhteiskunnallisiin päätöksiin, mutta henkilökohtaisiin valintoihin kyllä – joillain alueilla jopa merkittävästi.
OLEMME NÄHNEET kehityksen myös farmasian alaa koskevassa keskustelussa. Pitkät ja monimutkaiset syy-seuraussuhteet eivät mahdu 280 merkin viestiin, vaan siinä on helpompi korostaa yksityiskohtia tai myydä osittaisia ratkaisuja.
Tällaisessa keskustelukulttuurissa on syytä nostaa hattua asiantuntijoille, jotka haluavat uudelleen ja uudelleen selittää monimutkaista maailmaa – sekä niille päättäjille, joilla on uskallus muodostaa oma mielipiteensä asiantuntijoita kuunnellen.
Näin demokratian juhlan alla jaksan itse edelleen uskoa päätösten ennakoitavuuteen ja myös faktojen merkitykseen päätöksenteossa. Tulevana sunnuntaina äänestän, juon vaalikahvit ja pidän vapaapäivän – ja maanantaina jatkamme koko joukolla taas työtä paremman Suomen, asiantuntijatiedon merkityksen ja demokratian eteen.
Kirjoittaja on Apteekkariliiton toimitusjohtaja.
Takaisin